Nieuwe Audi R8 in Genève 5 minutes leestijd

Audi R8 V10 Geneva Motor Show 2015-1
Op de Autosalon Genève ziet de tweede generatie Audi R8 het levenslicht, een model dat enorm belangrijk is voor Audi. Ze gooien alle trossen los voor dit model en lanceren direct 4 modellen, de R8 V10, R8 V10 Plus, R8 e-tron en R8 LMS.

R8
Toen de wagen in 2007 werd onthuld, bleek de auto direct van enorm belang voor Audi, vooral wat betreft imago. Het model werd in eerste instantie onthuld met de motor uit de RS4, voor de tweede generatie is deze motor niet meer beschikbaar. Audi is van mening dat de V10 beter bij het imago van de auto past, en de vraag voor een V8 is te klein. Datzelfde geldt voor de handmatige versnellingsbak.

Tweede generatie
De nieuwe R8 krijgt natuurlijk de laatste technologie van Audi, zoals het volledig LCD instrumentarium. Het houdt het interieur van de R8 vooral erg clean, en ruim, net als in de Lamborghini Huracán. Net als andere wagens uit de VAG stal krijgt de nieuwe R8 ook cilinder uitschakeling mee, wat betekend dat de V10 tijdens een rustig ritje als V5 opereert, bij Audi heet dat CoD (cilinder on demand), niet te verwarren met het computerspel. Het gewicht van de R8 is dankzij het nieuwe Space Frame en toepassing van veel carbon fiber beperkt gebleven tot 1454 kg (15% lichter dan zijn voorganger), terwijl de torsiestijfheid is toegenomen met 40%. Het Quattro AWD systeem is ook nieuw ontwikkeld, en kan 100% van het vermogen naar de voor- of achterwielen kan sturen.

Audi R8 V10 Geneva Motor Show 2015-1-2

R8 V10
De nieuwe R8 V10 is gebaseerd op de Lamborghini Huracán, qua chassis en motor, die laatste produceert bij Audi 540 pk / 540 Nm. Dat is goed voor een acceleratie naar 100 km/h in 3,5 seconden met een topsnelheid van 323 km/h. Voor wat het waard is, de auto stoot 275 gram Co2 per km uit bij een verbruik van 11,8 liter op 100 km.

Audi R8 V10 Plus Geneva Motor Show 2015-1

R8 V10 Plus
Wie wat meer neerlegt voor de nieuwe R8 krijgt met de V10 Plus de beschikking over 610 pk / 560 Nm wat de prestaties iets verbeterd, 3,2 sec naar 100 km/h en een topsnelheid van 330 km/h. Door de motor wat gretiger te tunen, is ook het verbruik (12,5 l op 100 km) en uitstoot (289 gram Co2 per km) iets gestegen. Naast meer vermogen is de wagen ook optisch te herkennen aan bijvoorbeeld de vaste spoiler aan de achterzijde en carbon fiber details.

Audi R8 V10 e-tron Geneva Motor Show 2015-1

R8 e-tron
Bij de vorige generatie R8 werd al druk geëxperimenteerd met een ge-elektrificeerde versie, dit wordt nu eindelijk werkelijkheid. De R8 e-tron krijgt een gigantisch accupack van 92 kWh wat groter is dan de zwaarste Tesla Model S uitvoering (85 kWh). Het vermogen van de R8 e-tron ligt dankzij twee elektromotoren op 462 pk / 920 Nm, goed voor een sprint naar 100 km/h in 3,9 seconden. Met een volle accu kan de wagen 450 km afleggen, herladen zou dankzij het CCS (Combined Charging System) binnen twee uur gebeurd zijn. Optisch gezien is de e-tron flink verschillend en dat komt ook de CW-waarde ten goede, die is 0,28. Nog dit jaar komt de wagen op de markt en leveringen starten nog dit jaar. Overigens zal Audi de auto’s nauwgezet volgen en die ervaringen gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe elektrische modellen.

Audi R8 V10 LMS Geneva Motor Show 2015-1

R8 LMS
Tot slot het meest extreme R8 model, de LMS racewagen. Ongeveer 50% van de wagen is gelijk aan de straatauto, de rest is allemaal aangepast voor optimale prestaties op het circuit. Meest opvallend is dat Audi de AWD weer overboord gooit, de LMS krijgt alleen achterwielaandrijving om gewicht te besparen. Dat gewicht is slechts 1225 kg, het vermogen van de motor zit met 585 pk tussen de standaard V10 en V10 Plus in. Dit jaar zal het Audi fabrieksteam de wagen inzetten om te testen, vanaf 2016 is de wagen te koop voor klantenteams.

Prijzen
Wat moet je nu neerleggen voor al dat moois? Wel nu in Nederland kost de R8 € 222.300,- in de basis, € 250.900,-. Prijzen voor de e-tron en LMS worden later bepaald, voor de e-tron zal zeker een belasting voordeel gelden, de LMS is alleen voor het circuit dus daarover hoeft geen BPM te worden betaald.

Audi R8 V10

Audi R8 V10 Plus

Audi R8 e-tron

Audi R8 LMSCategorie(ën)