Gekte tijdens Artcurial Baillon veiling 4 minutes leestijd

Artcurial Salon Retromobile 2015 Paris Ferrari 250 California Spider SWB-1
De veilingmeester kon regelmatig een lachje niet onderdrukken en in de zaal was het vaak rumoerig tijdens de veiling van de Baillon collectie. Herhaaldelijk brak er een bidding frenzy los op wat niet anders kan worden omschreven als een autowrak. Sommige auto’s werden afgehamerd voor 20x de geschatte waarde, over de gehele linie lagen de prijzen op een veelvoud van de schatting. Realiteitszin was dus ver te zoeken onder de aanwezigen tijdens de veiling door Artcurial van de Baillon Collection Barnfind. Waarom!?

Estimate
Nooit eerder was de schatting van een taxateur zo subjectief, meerdere mensen met diepe zakken wilde grif betalen voor de kavels tijdens de Artcurial veiling. Zeker niet elke wagen was even bijzonder, of in nog te restaureren staat. Sommige wagens waren niets meer dan een wrak, de veilingmeester wist dat te omschrijven als ‘a rolling sculpture‘. Toch boden de aanwezigen (waaronder de Franse staat) grif op bijvoorbeeld een taxi, rijdende koets of karkas van wat ooit een auto was.

Een korte reconstructie van hoe de Baillon Collection veiling tot stand is gekomen lijkt op zijn plaats.

Baillon Collection
De collectie van Baillon werd eind 2014 groot in het nieuws gebracht als ‘barn find’. Als een soort legende werd een verhaal gebracht over het Chatteau in Echiré met door auto’s gevulde schuren dat ooit eigendom was van Roger Baillon, eigenaar van een succesvol transportbedrijf. Een beetje research leert echter dat de collectie van bijzondere automobielen zeker niet vergeten is, over de jaren zijn meerdere auto’s verkocht en er is gewacht met de verkoop van de grootste wrakken, of mooiste stukken, tot het moment daar was.
Basis van het verhaal is wel waarheid, Roger Baillon was een petrolhead, zijn liefde was vooroorlogse auto’s met een wens om dat in een museum te vatten. De beste man was aardig onderweg met mooie aankopen van zowel vooroorlogse wagens als (toentertijd) moderne wagens, wanneer zijn bedrijf in het slop geraakt. Hij wist een groot aantal auto’s te verzamelen maar het museum zou er nooit komen en diverse wagens werden verkocht. Bij het faillissement in 1977 werden nog meer wagens verkocht, maar een deel van de omvangrijke collectie bleef echter ongeroerd, waar hij was.

De Mythe
Wanneer erven Roger Baillon Artcurial inschakelen, wordt er gewerkt aan een ongekend marketing plan om de Baillon Collection op de veiling te brengen tijdens Salon Rétromobile 2015. Het verhaal is dus een halve waarheid, de 60 auto’s zijn inderdaad 50 jaar niet aangeraakt maar zeker niet vergeten. Diverse journalisten werden uitgenodigd om ter plaatse een kijkje te nemen en een artikel te schrijven over één van de belangrijkste ‘barn finds’ in de historie. Of de uitgenodigde journalisten werden ondergebracht in een 5-sterren hotel met Dom Perignon Champagne en kaviaar is niet bekend, wel wist niet één een kritische noot te plaatsen bij het verhaal van ‘een vergeten collectie’. De hype was geboren en het bleek een recept voor de gekte tijdens de veiling. Inmiddels hebben euforische copy-paste berichten het werkelijke verhaal op Google overwoekert, een waar succesverhaal.

Topstukken
De taxateur had een vreemde taak bij de 60 wagens van de Baillon collection, hij taxeerde wagens tussen de € 1.000 en € 9.500.000 voor Artcurial. Door de hype bleek dat een grote miscalculatie, elke wagen werd afgehamerd voor een prijs ver boven zijn schatting, waarbij een pluim voor Arcurial op zijn plaats is. De 2 topstukken waren een Maserati A6G2000 Gran Sport en Ferrari 250 GT SWB California. De (na-oorlogse) auto’s werden gekocht voor respectievelijk € 2 mln en € 16,3 mln. Een volledig overzicht van de wagens is hier te vinden.Categorie(ën)