Formule 1 klaar voor WK 2015 6 minutes leestijd

Afgelopen week werd op het Spaanse circuit Jerez de la Frontera de eerste testdagen voor 2015 verreden. De regels van de FIA zijn niet dramatisch gewijzigd, de meeste teams deden daarom ontwikkelwerk op een doorontwikkeling van de wagen van vorig jaar. Dit jaar is Mercedes AMG F1 weer het te kloppen team, McLaren wil weer rijden voor de winst met nieuwe Honda motoren, ook Ferrari wil weer rijden voor de winst. Voorafgaand aan de testdagen presenteerde de 9 renstallen hun nieuwe auto’s en coureurs, we zetten ze op een rijtje.

Force India 2015 Formula 1 car Sergio Perez en Nico Hülkenberg

Force India
Het Force India Formule 1 team had in 2014 met 155 punten en een 6e plaats een prima seizoen, vooral dankzij de superieure Mercedes AMG krachtbron. Dit jaar wil Force India wederom rijden voor het podium, op 21 januari waren ze de eerste voor de teampresentatie. In Mexico werden Sergio Perez en Nico Hülkenberg door teambaas Vijay Mallya voorgesteld, maar de nieuwe auto was er nog niet. Ze kozen voor de auto van vorig jaar met de nieuwe neus in de nieuwe kleurstelling. De nieuwe VJM08 zal nog niet klaar zijn voor de testdagen op Jerez, Force India zal het 2e test event op Barcelona aangrijpen om te kijken hoe de nieuwe auto presteert.

Williams FW37 Formula 1 2015 car Felipe Massa en Valtteri Bottas

Williams
Op dezelfde dag toonde Williams de eerste renders van de FW37, de nieuwe bolide moet het zeer succesvolle 2014 voortzetten. Vorig jaar stond er 9 keer een Williams coureur op het podium, wisten ze 1 keer een pole position te halen en finishte ze uiteindelijk als 3e in het kampioenschap. Dit jaar willen ze gaan voor overwinningen, met wederom Felipe Massa en Valtteri Bottas als coureur koppel. De nieuwe wagen oogt hetzelfde als die van 2014, Pat Symonds onthulde wel dat ze moeilijkheden hadden met de regels voor de nieuwe voorvleugel, die de aerodynamica van de gehele auto veranderd. Tijdens de testsessie op Jerez reed Williams gemiddelde rondes.

Lotus E23 Formula 1 2015 car Romain Grosjean en Pastor Maldonado

Lotus F1
2014 was een grote teleurstelling voor Lotus, juist op het moment dat het beter leek te gaan, bleek de concurrentie met Mercedes AMG motor vorig jaar veel te sterk voor Lotus. Volgens het team was dit te wijten aan wijzigingen in het personeel, dit jaar zijn ze gebrand op succes en de E23 moet dat gaan brengen. Coureurs Pastor Maldonado en Romain Grosjean moeten dat gaan doen in een auto die ook weinig verschilt ten opzichte van vorig jaar, op de motor na. Lotus is nu ook overgestapt op de bewezen sterke Mercedes AMG krachtbron.

McLaren Honda MP4-30 2015 car Fernando Alonso Jenson Button

McLaren
Terwijl McLaren flink aan de weg timmert als producent van sportwagens voor de weg, gaat het in de Formule 1 een stuk minder. In de afgelopen jaren bleef McLaren afglijden maar teambaas Ron Dennis wil weer kampioenschappen halen. Daarom heeft het de keuze gemaakt om weer te gaan rijden met Honda motoren, waar ze in het verleden grote successen mee hebben gehad. Jenson Button blijft bij het team, terwijl Fernando Alonso overkomt van Ferrari in de hoop dat hij weer kan rijden voor een kampioenschap in de toekomst. Dat zal echter niet snel gaan gebeuren, het team werd geplaagd door technische problemen op alle dagen. Daardoor waren de McLaren rijders met afstand de langzaamste in een gecombineerd overzicht van rondetijden.

Sauber Ferrari C34 2015 car Felipe Nasr en Marcus Ericsson

Sauber
De kleine renstal Sauber heeft het al jaren moeilijk, 2014 was geen uitzondering, ze bleven puntloos. Daarom gaat dit jaar het roer om, met een volledig nieuwe livery, Met achter het stuur Marcus Ericsson en een debutant, Felipe Nasr. De nieuwe livery en Nasr hebben wel met elkaar te maken, de jonge Braziliaan neemt de sponsor Banco Do Brasil mee naar het Sauber team en die wilde de gele side-pots met logo. Teambaas Monisha Kaltenborn zal vooral hopen dat er wordt geschreven over sportieve resultaten in plaats van interne strubbelingen.

Scuderia Ferrari SF15-T Kimi Raikkonen Sebastian Vettel

Ferrari
Op 30 januari onthulde Ferrari ook de nieuwe bolide, de SF15-T, net als Sauber hoopt Ferrari dat 2015 draait om sportieve prestaties. Kimi Raikkonen blijft bij Ferrari en voormalig meervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel komt over van Red Bull Racing om een nieuw hoofdstuk in zijn carriere te beginnen. De nieuwe teambaas Maurizio Arrivabene looft de nieuwe wagen, die er sexy uitziet en een flink verbeterde en betrouwbare motor heeft. Prestaties op de eerste testsessie van 2015 tonen aan dat Ferrari goed bezig is, Raikkonen zette de snelste tijd neer gevolgd door Sebastian Vettel, Sauber (ook met Ferrari motor) volgt op krap een halve seconde.

Suceria Toro Rosso STR10 Max Verstappen en Carlos Sainz jr

Scuderia Toro Rosso
En dan het team waar Nederland het meest naar uitkijkt, Scuderia Toro Rosso. Het team presenteerde de nieuwe STR10 bolide met 2 nieuwe coureurs, de jonge Max Verstappen en Carlos Sainz Jr. De STR10 is niet de mooiste auto van 2015, met een brede neus en airbox, maar wat telt zijn de prestaties. Max Verstappen reed een flink aantal rondes waarbij zijn snelste rondetijd goed is voor een 9e tijd, teamgenoot Carlos Sainz Jr. was ruim een halve seconde langzamer.

Red Bull Racing RB10 Daniil Kvyat Daniel Ricciardo

Red Bull Racing
Het Red Bull Racing team lijkt nog niet helemaal klaar voor 2015, een officiële presentatie is er nog niet geweest en er werd getest met een gecamoufleerde RB11 bolide. Daniel Ricciardo blijft bij het team terwijl Daniil Kvyat de vertrokken Sebastian Vettel vervangt. Net als het zuster team Toro Rosso blijft de renstal trouw aan Renault voor de motoren, Adrian Newey verwacht daarom niet dat er in 2015 gestreden kan worden voor het kampioenschap.

Mercedes AMG F1 W06 Hybrid 2015 Formule 1 car Nico Rosberg en Lewis Hamilton

Mercedes AMG F1
Als laatste onthulde de overtuigende wereldkampioen van vorig jaar de nieuwe auto voor het 2015 seizoen. De W06 Hybrid is ook een doorontwikkeling op de auto van vorig jaar, een auto die de boeken in ging als één van de meest succesvolle Formule 1 bolides aller tijden. Toto Wolff waarschuwt echter voor optimisme, iedereen begint weer bij 0 punten en ze zullen het opnieuw moeten waarmaken.

Test sessie Jerez
Veel valt er niet te zeggen over de 4 testdagen op Jerez, het gaat niet om rondetijden of mooie acties, maar het vergaren van test resultaten. Toch zal het voor Ferrari goed voelen om te zien dat ze de snelste waren in Spanje, terwijl Mercedes AMG toont dat de auto meer dan betrouwbaar is. Kimi Raikkonen reed de snelste ronde op Jerez in 1.20:841, Mercedes AMG F1 reed in totaal 516 rondes. Een overzicht van alle rondetijden en het aantal rondes per renstal:

Volgorde van rondetijden
1. Kimi Raikkonen – Ferrari, 01.20.841
2. Sebastian Vettel – Ferrari, 01.20.984
3. Felipe Nasr – Sauber, 01.21.545
4. Nico Rosberg – Mercedes, 01.21.982
5. Marcus Ericsson – Sauber, 01.22.019
6. Lewis Hamilton – Mercedes, 01.22.172
7. Felipe Massa – Williams, 01.22.276
8. Valtteri Bottas – Williams, 01.22.319
9. Max Verstappen – Toro Rosso, 01.22.553
10. Pastor Maldonado – Lotus, 01.22.713
11. Carlos Sainz Jr. – Toro Rosso, 01.23.187
12. Daniel Ricciardo – Red Bull, 01.23.338
13. Romain Grosjean – Lotus, 01.23.802
14. Daniil Kvyat – Red Bull, 01.23.975
15. Jenson Button – McLaren, 01.27.660
16. Fernando Alonso – McLaren, 01:35.553

Aantal rondes per team
1. Mercedes (516 ronden)
2. Sauber-Ferrari (380 ronden)
3. Toro Rosso-Renault (352 ronden)
4. Ferrari (345 ronden)
5. Williams-Mercedes (278 ronden)
6. Lotus-Mercedes (190 ronden)
7. Red Bull-Renault (164 ronden)
8. McLaren-Honda (79 ronden)Categorie