Spyker is failliet verklaard 7 minutes leestijd

Spyker Failliet B6 Venator & Alerion Autosalon Geneve 2013-1
Een kat heeft 9 levens, Spyker had er veel meer, maar die zijn nu toch echt op. De rechtbank in Flevoland heeft de sportwagen fabrikant failliet verklaard na een aanvraag van bewindvoerder Henk Pasman. Daarmee komt na 15 jaar een einde aan het Nederlandse merk dat figureerde in films, stond te glimmen op de Autosalon Genève en deelnam aan het Formule 1 kampioenschap. Het is voor autoliefhebbers een tragedie, Spyker bouwde mooie en unieke sportwagens, bovenal van Nederlandse bodem. Dankzij megalomane avonturen lijkt nu de koek op, al denkt Victor Muller dat er nog een mooie toekomst is voor zijn merk.

Surseanceverslag
De laatste weken rommelde het weer flink omtrent Spyker en haar topman Victor Muller. Spyker werd in verband gebracht met faillissementsfraude, moest mogelijk het pand in Zeewolde verlaten en Victor Muller wordt onderzocht door het Openbaar Ministerie van Zweden wegens belastingontduiking. Op 2 december werd Spyker in surseance van betaling geplaatst door de rechtbank, Henk Pasman was toen al de aangewezen bewindvoerder. Wat hij aantrof in Spyker Events & Branding is openbaar en te lezen in het surseance verslag, een document dat pijnlijk blootlegt hoe slecht het er werkelijk aan toe ging in Spyker Brands & Branding en Spyker n.v. in het algemeen. Hij schat de schuld van Spyker tussen de € 15 mln en € 30 mln, waarbij zeker € 12,5 mln voor rekening komt van toeleveranciers.

Victor Muller: ‘Wat mij betreft is dit niet het einde, noch het begin van het einde, maar misschien het einde van het begin.”

Het faillissement
De bewindvoerder eiste van Spyker dat alle openstaande rekeningen voldaan moesten zijn voor het einde van november, wanneer dat niet het geval zou zijn, zou hij het faillissement aanvragen. Victor Muller schermde toen nog met een overbruggingskrediet, € 75 mln groot, dat ieder moment gestort kon zijn. Ook wist hij te vertellen dat er een deal aanstaande zou zijn met een Amerikaanse fabrikant van elektronische vliegtuigen, meer wenste hij daarover niet te onthullen. Wel wist hij na het uitspreken van het faillissement Sir Winston Churchill te quoten: ‘Wat mij betreft is dit niet het einde, noch het begin van het einde, maar misschien het einde van het begin.”

Victor Muller: “Ik ben daar al lang niet meer geweest. Ik heb nu belangrijkere dingen te doen.”

Ontmoeting
Wij spraken met Victor Muller tijdens een lunch op initiatief van de Dutch Business Round Table in Genève, zijn lezing had als thema ‘How I saved Saab’. Na de lunch hadden we de mogelijkheid een paar vragen te stellen aan Muller; wij vroegen hem wanneer hij voor het laatst in Zeewolde was geweest. Zijn antwoord was misschien wel tekenend over hoe hij is als manager: ‘Ik ben daar al lang niet meer geweest. Ik heb nu belangrijkere dingen te doen.’ Later spraken we hem tijdens de 2012 Mille Miglia, waar hij deelnam met een Saab (voorzien van Spyker stoelen). Toen vertelde hij druk bezig te zijn met Spyker en verzekerde hij ons een mooie toekomst voor ‘zijn Spyker’.

Kop boven het maaienveld uitsteken
Spyker is bijna persona non grata in Nederland, mensen die het geld hebben voor een dure sportwagen, worden liever niet gezien in een Spyker. Liefhebbers denken dat het komt door het Calvinistische en Nederlandse ‘kop boven het maaienveld uitsteken-syndroom’. Maar niets is minder waar.
In een poging geld op te halen en het faillissement af te wenden gaf Spyker het Venator bond uit, ook gekocht door een paar Nederlanders. Niet de eerste keer dat het Nederlanders benadeeld, dat deed het eerder op vrij brute en opzichtige wijze, details daarover later.

Het oude Spijker
Het Nederlandse Spijker werd in 1880 opgericht door de broers Hendrik Jan en Jacobus Spijker, ze bouwde koetsen met als bekendste voorbeeld de gouden koets. Met de opkomst van gemotoriseerde koetsen, gingen zij zich ook toeleggen op het pionieren in de automotive. Hoogtepunt was de HP60 gebouwd in 1902, de eerste auto met aandrijving en remmen op alle 4 de wielen. Het merk had toen al de naam omgedoopt tot Spyker, voor de internationale markt. Toch was het niet succesvol, in 1926 werd de fabriek gesloten.

Liefhebberij wordt gekaapt door de VOC-mentaliteit

Het nieuwe Spyker
Het nieuwe Spyker ontstaat door Maarten de Bruijn, die in de schuur van zijn ouderlijk huis zijn eigen auto bouwt ter ere van Spyker, de Silvestis. Het avontuur gaat pas echt de lucht in als hij Victor Muller ontmoet, die wel brood ziet in het in 9 jaar gebouwde Spyker Silvestris prototype. In 1999 registreert Victor Muller de merknaam om een jaar later op de British International Motor Show in Birmingham de auto te presenteren. De auto werd bijzonder positief ontvangen, Victor Muller gebruikt zijn zakelijk instinct en weet in de daarop volgende maanden en jaren razendsnel een wereldwijd dealernetwerk te bouwen.

Fabriek
Niet alleen een verkoopnetwerk werd in razend tempo uitgerold, om aan de vraag te kunnen voldoen worden partners gevonden om te helpen in de productie van de wagen. Hij weet een leverancier in Engeland te vinden voor het chassis, het Duitse Audi levert de motor en het benodigde glas wordt uit Italië gehaald. Snel na de introductie worden meerdere versies verkocht, met als meest populaire de C8 Laviolette met een Audi 4.2 V8 motor. Al in 2002 komt er een C8 Double 12 S, in 2003 volgt de Spyder variant, achter de schermen is het echter niet allemaal crescendo, ondanks dat maakt het in 2004 een beursgang. Het geld wat wordt opgehaald met de beursgang wordt in eerste instantie gebruikt om een banklening van € 6 mln af te lossen, In 2005 verlaat Maarten de Bruijn in onmin Spyker, hij krijgt € 2 mln mee voor bewezen diensten. Victor Muller krijgt daarmee vrij baan om helemaal los te gaan.

“Het ego van Victor Muller is groot. Daar is minstens een SUV voor nodig.”

De avonturen
Met het vertrek van Maarten de Bruijn gaat Spyker met het geld van de aandeelhouders op avontuur. Kort na zijn vertrek brengt Spyker de C12 LaTurbie, voorzien van een verlengd chassis en de W12 motor van Audi. Een nieuwe ontwerper wordt gevonden, Michiel van den Brink tekent de D12 Peking-to-Paris SUV waarmee Spyker hoge ogen gooit op de 2006 Genève autosalon. Een jaar later nam Spyker het Midlands F1 Team over en begon het aan een volgende avontuur in het miljoenenbal dat Formule 1 heet. Nederlands ondernemer Michiel Mol sponsort het seizoen in de Formule 1 maar in het volledige 2007 seizoen rijdt het rond met de rode lantaarn. Het geld gaat er snel doorheen en het team komt in de etalage te staan, uiteindelijk kost het avontuur zeker € 36 mln, maar het venijn zit in de staart…

Dure hobby
Het kost veel geld, al die avontuurtjes, maar het geld van Nederlandse aandeelhouders en dubieuze zakenlui is nog niet op. Toch zijn in 2007 de eerste tekenen van problemen zichtbaar, door klachten van meerdere toeleveranciers die zaten te wachten op betaling. Ondertussen heeft Spyker in haar bestaan nog nooit zwarte cijfers geschreven en het verlies blijft enorm oplopen. Toch blijft Victor Muller aansturen op nieuwe avonturen. Een nieuw model wordt in 2009 geïntroduceerd, de C8 Aileron. Die auto zou dankzij een verstoorde relatie met toeleveranciers nooit het pre-productie stadium halen.

Het Saab avontuur
Eind 2009 neemt Victor Muller plaats aan de onderhandelingstafel van General Motors om het noodlijdende Saab over te nemen. Begin 2010 is er een overeenkomst, de Nederlandse dwerg Spyker neemt het grote Zweedse Saab over van GM. Wat volgt is een soap waar As The World Turns nog een puntje aan kan zuigen.

[dit bericht wordt nog bijgewerkt]Categorie