Formule 1 nieuws uit Abu Dhabi 4 minutes leestijd

Abu Dhabi Yas Marina circuit Formula 1 test days
Het Formule 1 circus kon zondag na de seizoensfinale eindelijk eens goed uitrusten, inpakken hoefde niet want de teams bleven op het circuit voor 2 test dagen afgelopen dinsdag en woensdag. Op deze eerste testdagen voor het 2015 seizoen zijn al opzienbarende nieuwtjes te vermelden.

Marco Mattiacci vertrekt
Al na een paar races in 2014 hield Ferrari teambaas Stefano Domenicali het voor gezien, en gaf het stokje over aan Marco Mattiacci. De Italiaan stond aan de top van Ferrari in de Verenigde Staten en had geen noemenswaardige ervaring in het managen van een renstal. Het team werd uiteindelijk 4e in het constructeurskampioenschap, terwijl de doelstelling van Scuderia Ferrari altijd is om voor de overwinning te rijden. Een dag na de race in Abu Dhabi maakte Ferrari bekend dat Mattiacci na een dienstverband van 15 jaar vertrekt bij Ferrari en Maurizio Arrivabene is aangesteld als teambaas, die overkomt van sigaretten gigant Philip Morris. Maurizio Arrivabene is binnen Philip Morris vice-president van Marlboro en heeft in die hoedanigheid over de jaren veel contact gehad met Ferrari. Maurizio Arrivabene is niet het enige nieuwe persoon binnen Scuderia Ferrari, in korte tijd zijn er 60 nieuwe personeelsleden toegevoegd die het team in 2015 weer op de top moeten krijgen.

Nieuw Pirelli rubber
Voor het 2015 seizoen zijn er weer nieuwe banden, tijdens de testdagen mochten de teams daarmee aan de slag om data te verzamelen. Coureurs die zich erover uitspraken waren positief, Bottas verteld bijvoorbeeld dat de banden consistenter slijten, waarmee de strategie beter is te bepalen.

Nieuwe gezichten
Tijdens de 2 testdagen waren er vooral nieuwe gezichten te zien op het Formule 1 paddock, de coureurs op een rijtje:
Max Verstappen
Voor Nederland de belangrijkste naam in 2015 en ook buiten ons kikkerlandje zal de jonge coureur op voet worden gevolgd. Na zijn bekendmaking kwam een grote discussie los over jonge coureurs in de Formule 1, druk waar Verstappen tot nu toe goed mee om is gegaan. Maar op de eerste test dag ging het na 55 rondes fout voor hem, door een probleem met de wielophanging crashte hij van de baan. Meer tevreden zal hij zijn over de woensdag, hij zette (ondanks een opgeblazen motor) na 78 rondes de 3e tijd neer, slechts 1.1 seconden langzamer dan Pascal Wehrlein in de Mercedes AMG F1 W05 Hybrid.
Pascal Wehrlein
De 20-jarige Duitser werd eerder aangekondigd als de test- en reserverijder voor het Mercedes AMG Formule 1 team in 2015, een logische samenwerking. De Duitser begon met karting en belande via Formule 3 in 2013 in een DTM-wagen van Mercedes-Benz.  Op de tweede testdag reed hij in de F1 W05 Hybrid 96 rondes over het Yas Marina circuit en was met een 1.42:624 rondetijd de snelste van de dag.
Stoffel Vandoorne
Bij McLaren zal er in 2015 veel veranderen, bekend is dat er een nieuwe motor van Honda komt, bekendmaking van de coureurs voor 2015 zal nog op zich laten wachten. Wel reed debutant Stoffel Vandoorne zijn eerste rondes in een Formule 1 wagen, maar hij stond vooral in de pitbox of langs de kant van het circuit. Na 2 dagen had hij slechts 5 rondes afgelegd, hij heeft niet 1 volledige ronde kunnen afleggen.
Alex Lynn & Esteban Ocon
De 21-jarige Brit werd in Abu Dhabi GP3 kampioen en kreeg daarvoor van Lotus een halve dag om kennis te maken met de Formule 1. Hij deelde de auto met Europees Formule 3 kampioen Esteban Ocon.
Carlos Sainz Jr.
De naam Carlos Sainz Junior zingt al langer rond op het F1 paddock en dit jaar won hij het Formule Renault 3.5 kampioenschap. Daarom mocht hij in Abu Dhabi kennis maken met de Red Bull Racing RB10. Op de dinsdag reed hij 99 rondes en was met 1:45.339 vijfde, de woensdag bleef gereserveerd voor Daniel Ricciardo, hij was 2 tienden van een seconde sneller dan Carlos Sainz Jr.
Jolyon Palmer & Spike Goddard
De volgende kampioen uit een andere klasse die plaats mocht nemen in de Formule 1 is Jolyon Palmer, hij won dit jaar het GP2 kampioenschap en stapte een dag in de Force India VJM07. Hij noteerde een snelste tijd van 1:44.516, goed voor P4. Op de woensdag nam Spike Goddard het stuur over, hij reed dit seizoen in de Formule 3 en wist een paar punten te pakken. met een 1:44.944 moest hij wel krap een halve seconden toegeven op de Palmer.
Raffaele Marciello
Bij Scuderia Ferrari mocht weer een Italiaan instappen, de 19-jarige Raffaele Marciello werd vorig jaar Europees Formule 3 kampioen en finishte dit jaar als 8e in het GP2 kampioenschap. Hij reed alleen op de woensdag en werd 2e achter Pascal Wehrlein.Categorie