Lewis Hamilton F1 wereldkampioen 2 minutes leestijd

Abu Dhabi grand prix 2014 Yas Marina circuit Mercedes AMG F1 Lewis Hamilton Nico Rosberg-86
Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Abu Dhabi gewonnen en daarmee de F1 titelstrijd in zijn voordeel beslist. De race werd niet de gedroomde seizoensfinale, Hamilton had een fantastische start en liet Rosberg geen kans. Later in de race kreeg Rosberg problemen met zijn ERS systemen, om met de finishvlag in zicht nog verder terug te vallen naar uiteindelijk P14.

Dubbele punten
Het is veel besproken, de laatste race in Abu Dhabi met dubbele punten om de titelstrijd tot de laatste race spannend te houden. Daardoor werd het een reglementen discussie in plaats van sportieve spanning. Lewis Hamilton had 17 punten voorsprong en wist dat hij achter teamgenoot Nico Rosberg kon blijven om wereldkampioen te worden. Maar dat was Hamilton niet van plan, hij wilde in stijl, met een overwinning, het seizoen afsluiten.

Titel strijd
De vrijdag in Abu Dhabi begon Lewis Hamilton sterk, met de snelste tijd in beide vrije training sessies. Op de zaterdag was in de 3e training Rosberg het snelst en later ook in de kwalificatie. Vandaag zag Rosberg het pole position voordeel als sneeuw in Abu Dhabi verdwijnen, ver voor de eerste bocht ging Hamilton die vertrok vanaf de tweede plaats al aan de leiding. Rosberg kon ook geen aansluiting vinden en viel met tienden van een seconde per ronde terug. In de 25e ronde van de race ging het helemaal fout voor de in Monaco woonende Duitser, een ERS probleem zorgde voor een fors verlies van vermogen. Daardoor verloor hij 3 seconden per ronde en kon hij zijn positie niet verdedigen tegen de wagens achter hem.
Met nog 2 rondes te gaan vroeg Mercedes AMG vanaf de pit-muur aan Rosberg om zijn wagen te parkeren in de box, hij reageerde met de vraag of hij door mocht gaan om toch op de baan, maar buiten de punten te finishen.

Williams
Ook voor Williams viel er veel te vieren in Abu Dhabi, Massa had kans op de overwinning, een strategische keuze voor super-softs pakte alleen verkeerd uit. Bottas viel na de start terug naar het middenveld, naarmate de wedstrijd vorderde wist hij zich naar de 3e plaats op het podium te rijden. Daarmee sluit Williams het 2014 F1 seizoen af op de 3e plek, achter Red Bull Racing, voor Scuderia Ferrari.