Spyker weer in het nauw 3 minutes leestijd

Spyker logo B6 Venator Autosalon geneve 2013-1
De laatste weken zijn er weer wat hoofdstukken toegevoegd aan de voortslepende Spyker soap. Zo oordeelde de rechter in hoger beroep dat er geen gronden zijn voor een schadevergoeding van GM, is het betrokken bij een Russisch faillissement en nu wil de verhuurder van het pand in Zeewolde Spyker eruit zetten.

Zeewolde
Verhuurder Jacques Walch is er nu blijkbaar klaar mee, en wil via de rechter Spyker uit het pand aan de Edisonstraat in Zeewolde zetten. Grondslag hiervoor is een huurachterstand van 7 maanden; € 120.000,-. Spyker financieel directeur Arjen Dikken wil niet inhoudelijk reageren maar verteld wel aanwezig te zullen zijn bij het kort geding dat vandaag plaatsvindt bij de rechtbank te Almere.

Spyker Events & Branding
Vandaag bleek ook dat een dochterbedrijf van Spyker, Spyker Events & Branding, surseance van betaling heeft gekregen nadat een schuldeiser faillissement wilde aanvragen. Het Britse bedrijf Jato Dynamics had in opdracht van deze onderneming marktonderzoek verricht, de factuur van € 40.000,- bleef echter onbetaald. Jato Dynamics verwacht weinig meer te kunnen ontvangen, ondanks het toewijzen van uitstel door de rechter. Naast Jato Dynamics zijn er meer schuldeisers, die zullen in gesprek gaan met een bewindvoerder.

GM schadevergoeding
Na jaren lijkt er voor Spyker definitief een einde gekomen aan het Saab avontuur. Ruim een jaar geleden eiste Spyker maar liefst 3 miljard dollar schadevergoeding van GM voor het blokkeren van een deal tussen Saab en het Chinese Youngman. De rechter oordeelde toen dat er is gehandeld volgens de regels en contracten, ook in het hoger beroep dat afgelopen vrijdag diende bij de rechtbank van Michigan kwam de rechter tot dat oordeel. Belangrijkste reden voor afwijzing is nog steeds het feit dat de investering van Youngman slechts een ruwe schets betreft, op basis daarvan kan niet gesteld worden dat GM moedwillig de deal heeft geblokkeerd.

My Bank Moskou Failliet
Een paar weken geleden kwam Spyker ook negatief in het nieuws na onderzoek naar de val van de Russische My Bank. De bank gevestigd in Moskou verloor begin dit jaar zijn banklicentie en werd in april failliet verklaard, de Deposit Insurance Agency neemt de rol van curator op zich en doet onderzoek. Daarbij is de organisatie weer op het spoor gekomen van dubieuze zakenvrienden van Victor Muller en Vladimir Antonov. Financiële constructies die deze bestuurders opzetten gaan altijd over meerdere schalen, zijn complex en ondoorzichtig. Volgens voorlopige bevindingen heeft My Bank in november 2013 aandelen Altimo Holdings en Investments Limited omgeruild voor aandelen Spyker. De waarde van deze aandelen was circa € 11 mln, terwijl de aandelen van Spyker op dat moment waardeloos waren, wegens het schrappen van de beursnotering in feite niet verhandelbaar.

FFF Finance Group
Zoals vaker in de Spyker soap houdt het daar niet mee op, de aandelen die in handen waren van My Bank, werden ondergebracht bij de Nederlandse vennootschap FFF Finance Group bestuurd door Aleksejs Boiko, Maxim Golodnitsky (Russen die niet zijn te traceren) en tussen november 2013 en januari 2014 door Arjen Dikken, de huidig financieel directeur van Spyker. Saillant is dat de FFF Finance Group staat geregistreerd op, Edisonstraat 2, Zeewolde. Het hoofdkantoor van Spyker. Maar het wordt nog complexer, in dezelfde tijd kreeg de FFF Finance Group een nieuwe eigenaar, Russisch zakenman Gleb Fetisov. Alle details over de My Bank/FFF Finance Group/Spyker deal zullen eind dit jaar bekend worden wanneer het curatoren rapport volledig is.

Update 28-10 – 17:15 – Huurachterstand zaak
De rechter zal volgende week woensdag uitspraak doen over het kort geding. Verhuurder Jacques Walch eist dat Spyker zo snel mogelijk het pand ontruimt en verlaat, Spyker-baas Victor Muller heeft geen verdediging gevoerd.Categorie