Hamilton wint GP Japan, gedachte bij Bianchi 3 minutes leestijd

Lewis Hamilton heeft op een nat circuit Suzuka de Grand Prix van Japan gewonnen, maar niemand op het paddock die daarmee bezig was. Marussia coureur Jules Bianchi crashte in de eindfase van de race op een zware takelwagen, die net de Sauber van Adrian Suttil wegtakelde. De regie koos ervoor om het ongeval buiten beeld te houden vanwege de heftigheid, niet lang daarna werd de race definitief stilgelegd. Jules Bianchi ligt momenteel kritiek met zwaar hersenletsel in het ziekenhuis, Marussia vraagt om geduld tot er meer nieuws is over zijn herstel.

Tyfoon
Al het hele weekend werd er gesproken over de veiligheid, of de race op zondag wel om 15:00 (plaatselijke tijd) moest beginnen vanwege een tyfoon die net ver van het circuit zou gaan passeren. De FIA zou serieuze overwegingen hebben gehad, race promotor Honda wilde er echter niets van weten. Daarom ging zondag de race van start achter de safety car op een kletsnat circuit, na een paar rondes werd er al code rood gegeven en de auto’s stelde zich op in de pitstraat.

Race
Nog geen half uur later gingen de coureurs weer de baan op, de safety car voerde lange tijd het veld aan. Het moment dat de race werd vrijgegeven gokte McLaren coureur op Intermediate banden, een goed besluit want in de daarop volgende rondes maakte de rest van de coureurs eenzelfde switch. De Mercedes AMG coureurs met Nico Rosberg voorop bleven ondertussen souverain vooraan rijden. Lewis Hamilton kon een stuk beter overweg met de omstandigheden en passeerde na het rechte stuk in de eerste bocht zijn teamgenoot, om vervolgens snel weg te rijden.

Eindfase
Voor het einde van de race begon het weer hevig te regenen, Adrian Sutil vloog in de Dunlop curve (een snelle bocht na de ‘S’-en) acqua planerend in de bandenstapel. Wat er daarna gebeuren zal nog lang onderwerp van gesprek blijven, een mobiele kraan kwam de Sauber wegtakelen. De Marshalls waren goed en wel bezig met het wegslepen toen Jules Bianchi rechtdoor schoot, en met zijn wagen vol de achterkant van de takelwagen raakte. Over de oorzaak is nog niets bekend, het zou voor de hand liggen dat Bianchi afremde voor de gele vlaggen en daardoor acqua planerend rechtdoor schoot. Het is al vaker bewezen tijdens regen races dat sommige bochten meerdere crashes kennen, met als bekendste voorbeeld de 2003 Grand Prix op Interlagos, 6 auto’s crashte op dezelfde plek dankzij het water op de baan.

Jules Bianchi
Veel is onduidelijk over de toestand van Bianchi, de regie heeft vanwege de heftigheid besloten het buiten beeld te houden. Wel is duidelijk dat Bianchi verwondingen heeft aan zijn hoofd en naar het ziekenhuis is afgevoerd voor operaties. In de komende dagen hopen we meer te weten te komen en uiteraard hopen we op herstel van de 25-jarige coureur.



Categorie