Mondial de l’Automobile 2014 Preview 7 minutes leestijd

Mondial l'Automobile 2012-1
De opening van de Mondial de l’Automobile 2014 zal nog maanden op zich laten wachten, maar de eerste primeurs voor de meest-bezochte motor show ter wereld melden zich al aan. Audi brengt een aantal primeurs, Jaguar zal de XE gaan tonen, Mazda onthult de nieuwe MX5 en Porsche neemt de Cayenne facelift mee. Een greep uit de wereld-premieres die nu bekend zijn.

Mondial de l’Automobile 2014
De motor show van Parijs wordt gehouden in de Paris Expo Porte de Versailles en is de drukst bezochte autobeurs ter wereld. Met 1.231.416 bezoekers op de vorige editie in 2012, kleineert het de IAA Frankfurt 2013 (881.100 bezoekers), Autosalon Genève 2014 (670.000 bezoekers) en zelfs de Detroit Motor Show (803.451 bezoekers in 2014). Vorig jaar was dus een groot succes, ondanks demonstraties van werknemers van Franse autobouwers.
De 2014 editie van belooft weer een groot feest te worden, met uiteraard veel primeurs, concept cars en een echte Parijs-sfeer in de beurshallen. We zetten de primeurs van de Mondial de l’Automobile 2014 alvast op een rijtje, en werken dit bericht bij met het laatste nieuws.

Concept Cars
Traditioneel zullen automerken elkaar graag de troef afsteken met concept cars. Vorig jaar waren er een aantal bijzondere modellen zoals de Peugeot Onyx, Lexus LF CC, en Porsche Panamera Sport Turismo. De concept car moet verrassen, daarom zullen we pas vlak voor de opening van de beursvloer weten waarnaar we kunnen gaan kijken.

Jaguar XE
Na de F-Type in 2012, weer een belangrijke primeur van Jaguar op de Mondial de l’Automobile 2014, de langverwachte auto voor het D-segment (Mercedes-Benz C-klasse, Audi A4, BMW 3-serie). De auto is al regelmatig gespot tijdens de benodigde test kilometers en Jaguar zelf heeft niet lang geleden de voorkant van de auto laten zien. Jaguar zet hoog in met de XE, het model kan in groot volume gaan verkopen.

Jaguar XE

Tijdens de Autosalon Genève 2014 bracht Jaguar al deze afbeelding van de XE.

Mazda MX5
Eindelijk een volledig nieuw model van de meest verkochte roadsters, de Mazda (Miata) MX5. In New York kon men al een deel van de technologie bekijken, de onthulling van het productie model zal één van de belangrijkste primeurs zijn op de Mondial de l’Automobile 2014.

Volkswagen Passat
Het blijft een goed verkopende auto, de Volkswagen Passat. In Wolfsburg is de Passat volledig nieuw ontworpen en het resultaat zal worden gepresenteerd in Parijs. Verwacht de meeste wijzigingen onderhuids, de vorm van de auto zal conservatief en herkenbaar Passat blijven.

Volvo XC90
De XC90 gaat al 12 jaar mee, het nieuwe model dat wordt onthuld in Parijs is genesis voor Volvo. Het is namelijk de eerste auto die is gebouwd op de SPA (Scalable Platform Architecture) basis. De 3 concept cars uit Genève geven een kleine indruk over het ontwerp, we hopen dat het design op basis van Volvo’s gouden jaren erin blijft.

Renault Espace
Niet heel spannend maar wel erg praktisch, dat is de Renault Espace. Het huidige model is flink verouderd en verkopen zitten in het slop, hoogtijd voor een nieuwe versie. Op de IAA Frankfurt 2013 toonde ze de Initiale Paris Concept Car, getekend door de Nederlandse ontwerper Laurens van den Acker. De nieuwe Espace zal in grote lijnen hetzelfde zijn als deze concept, minus de versiersels.

Renault Initiale IAA Frankfurt 2013-1

De Initiale Paris Concept Car was populair in Frankfurt, ondanks zijn franje.

Audi A6 Facelift
Het design van de A6 niet zo uitgesproken, met een facelift zal dat ook niet veranderen. De nieuwste MMI-technologie zal zijn weg vinden naar de A6, nieuwe lichtunits en een iets ander design bumpers voor en achter moeten de auto interessant houden voor de doelgroep.

Audi A7 Faceflift
Ook de sportieve carrosserie variant van de A6 wordt vernieuwd, met dezelfde aanpassingen. Naast de standaard A7, zullen ook de S7 en RS7 hun publieksdebuut maken.

Audi TT Roadster
Na de onthulling van de nieuwe TT Coupé in Genève, zal de roadster variant worden onthuld in Parijs. Verwacht een stoffen-cabrio dak op de auto, een iets hogere prijs en gewicht.

Citroën C4
Het Franse Citroën timmert flink aan de weg in de middenklasse, begin dit jaar lanceerde het de C4 Cactus en op de Parijs Motor Show is een vernieuwde C4 te zien.

Mazda 2
De nieuwe compacte Mazda zal getoond worden in Parijs, nadat een concept-car opwarmertje te zien was in Genève. Met de Mazda 2 zullen nieuwe, zuinige motoren worden geïntroduceerd.

Opel Corsa
Meer compact nieuws, Opel zal de generatie Corsa onthullen. De auto krijgt de nieuwste design-taal en technologie in zich.

Smart Fortwo & Forfour
De stadsauto van Smart is al jaren toe aan een nieuw model, en nu komt ie eindelijk. Daimler heeft daarvoor de hulp ingeroepen van Renault, de nieuwste Fortwo en Forfour is het resultaat van de samenwerking.

Mercedes-Benz C 63 AMG
Het AMG topmodel van de C-klasse was geliefd door velen, dankzij de atmosferische 6.2 liter V8 motor. Dat zal moeten veranderen, in de nieuwe versie zal een kleinere bi-turbo motor liggen om een lager verbruik en minder CO2 uitstoot te halen. De eerste geruchten wijzen erop dat de auto het zelfs met minder pk’s moet doen dan het vorige model, een forse toename van het koppel moet de specificaties toch verbeteren.

Mercedes-Benz C63 AMG Coupé Black Series

Het topmodel van de vorige generatie Mercedes-Benz C-klasse, de C63 AMG Coupé Black Series

Mercedes-Benz B-klasse Facelift
De 2e generatie van de B-klasse werd in 2011 onthuld, tijd voor een facelift. Op de Mondial de l’Automobile 2014 zal Mercedes-Benz het opgefriste model onthullen, met de laatste technologie en styling-elementen van de nieuwe C-klasse.

Mercedes-AMG GT
Maar de belangrijkste primeur van Mercedes-Benz zal toch de nieuwe AMG GT sportwagen worden. De auto is niet een directe opvolger van de sinds kort uit-productie genomen SLS AMG, maar voor een andere doelgroep in een ander segment. Het moet een alternatief worden voor de Porsche 911, BMW M6 en Jaguar F-Type gegoten in een klassiek jasje met betrouwbare Mercedes-AMG techniek. Eerder waren er geruchten over een presentatie tijdens de Duitse Formule 1 Grand Prix, maar Mercedes-Benz lijkt dit te hebben ontkracht.

Porsche Cayenne Facelift
Porsche’s verkoop-topper Cayenne is toe aan een opfrisbeurt, die zal centraal staan op de stand in Parijs. Naast een verbeterd uiterlijk zal de nadruk liggen op technologie, met assisterende systemen en een hybride model met technologie die eerder in de Panamera E-Hybrid debuteerde.

Volkswagen Touran
De Touran is geen auto die in enorm volume verkoopt, het biedt veel ruimte in een vorm dat nog het meeste lijkt op een bestelbus. De nieuwste generatie zal in Parijs worden gelanceerd, gebaseerd op het MQB-Platform, met een meer vloeiend uiterlijk.

Land Rover Discovery Sport
Naast de oer-SUV’s Defender en Range Rover, heeft Land Rover ook nog de Discovery en Freelander in het producten-gamma. De laatstgenoemde krijgt in Parijs een opvolger, de Discovery Sport.Categorie(ën)