Vencer Sarthe blijkt geen nieuw model 3 minutes leestijd

Vencer Sarthe
2 jaar geleden schreven we over Vencer, een nieuwe auto-bouwer in Nederland. Toentertijd leek het bedrijf gloednieuw en de Sarthe leek ook een nieuw, eigen ontwikkeld model. Dat was ook het verhaal wat ze vertelde. Nu is er nieuws opgedoken dat de auto zeker niet nieuw zou zijn, maar gebaseerd op de $ 23.700 DDR SP4 kit-car uit de Dominicaanse Republiek.

Rezvani Beast
De ontdekking over Vencer begint met klein nieuws, een project van Fardees Rezvani, de Rezvani Beast, wat niet meer inhoudt dan bodywork voor een Ariel Atom. Toch heeft dit nieuws slapende honden wakker gemaakt, waaronder de designer van de Vollara GT, een vorig project van Fardees Rezvani. De auto was een ontwerp van Shawn Moghadam maar kreeg nooit betaald voor zijn werk. De Vollara GT bleek namelijk geen eigen-ontwikkelde auto, maar een goedkope ($23.700,-) kitcar met de naam DDR SP4 uit de Dominicaanse Republiek. Een feit wat Rezvani verborgen wilde houden voor Shawn Moghadam en investeerders, wat niet lukte.

Faillissement
De geest kwam uit de fles, het ontwerp van Rezvani was niet zijn ontwerp en hij had al helemaal niet de rechten daarop. Het was ontnuchterend voor meerdere partijen en in 2011 werd het faillissement uitgesproken. Het bedrijf liet een schuld achter van $ 850.000,-, meerdere partijen voelde zich opgelicht omdat Fardees Rezvani ze had verteld dat hij de auto had ontworpen. Na het faillissement houdt het verhaal niet op, Fardees Rezvani, had geld nodig.

Een vergelijking tussen de DDR SP4, Vollara GT, Vollari en Vencer Sarthe (afbeelding copyright Jalopnik)

Een vergelijking tussen de DDR SP4, Vollara GT, Vollari en Vencer Sarthe (afbeelding copyright Jalopnik)

eBay
Rezvani dacht dat het een goede stap zou zijn om zijn project (prototype, blauwdrukken en andere benodigdheden) op eBay te veilen, onder de naam Vollari. Ongewis is of op dat moment het algemeen bekend was dat de auto helemaal geen eigen-ontwerp was en of dit was vermeld in de advertentie. Robert Cobben dacht echter een vliegende start te kunnen maken en kocht deze ‘rechten’, in 2008 verkocht hij zijn installatie bedrijf en daardoor had hij geld om te investeren en zijn eigen automerk te starten.

Vencer
Het verhaal van de Vencer Sarthe begint op 11 mei 2012, wanneer een gecamoufleerde sportauto wordt gespot in de buurt van Nijverdal. Al snel blijkt het te gaan om een nieuw Nederlands automerk dat ‘de ultieme droom auto’ gaat bouwen. Niemand denkt aan de eBay veiling uit eind 2010. Toch is het nu duidelijk dat de auto is gebaseerd op een $ 23.700 kit-car uit de Dominicaanse Republiek.

Sarthe
Natuurlijk is er veel gebeurd sinds de blauwdrukken zijn gekocht, dat moet ook wel om het prijskaartje van € 265.000 (ex. belastingen) te rechtvaardigen. Toch ontstaat er nu wel een probleem voor Sarthe. Immers zou er discussie kunnen ontstaan over wie de rechten heeft over de basis van de auto, en het bedrijf DDR Motorsport zou kunnen gaan claimen. Robert Cobben zou het pakket van Fardees Rezvani gekocht kunnen hebben om een vliegende start te maken en zelf iets te ontwikkelen. Wij hebben contact gezocht met Vencer maar een woordvoerder was niet bereikbaar voor commentaar.Categorie