Jaguar gaat E-Type lightweight bouwen 3 minutes leestijd

Jaguar E-Type Lightweight Goodwood Revival 2012-1-3
De afgelopen jaren is er in de autoindustrie meer nadruk komen te liggen op klassiek, zo ook bij Jaguar. De F-Type is een duidelijke evolutie op de E-Type en wie toch liever het oude model heeft, kan terecht bij Eagle voor de Speedster. Toegegeven, die auto is met £650.000  flink aan de prijs en een origineel is het ook niet, toch is het dankzij het design een succesvol model. Hoe succesvol zou het dan zijn, als Jaguar zelf weer een paar E-Types gaat maken?
De Jaguar E-Type Low Drag Coupé op het Goodwood Motor Circuit.

De Jaguar E-Type Low Drag Coupé op het Goodwood Motor Circuit.

E-Type Low Drag Coupé
De E-Type werd voor het eerst getoond aan de wereld in 1961, tijdens de Autosalon Genève en werd zeer positief ontvangen. Om de potentie van de betaalbare sportwagen te tonen, werd een jaar later de Low Drag Coupé gebouwd, bedoeld om deel te nemen aan diverse races maar dat pakte anders uit. Het was de eerste E-type gemaakt van lichtgewicht aluminium, aerodynamische aanpassingen en de 3.8 liter zes-in-lijn motor was aangepast. De aanpassingen hadden niet het gewenste effect, het bleef bij 1 test-auto en die kwam nooit in actie op het circuit.

E-Type Lightweight (1962 – 1963)
Zinloos was het Low Drag Coupé project zeker niet, want een jaar later werd begonnen met de productie van de E-Type Lightweight. De auto had grofweg dezelfde aanpassingen als de Low Drag Coupé, maar werd als cabrio gebouwd. Deze auto’s werden wel gebruikt voor races, zoals de 24-uur van Le Mans en Sebring, maar was nooit succesvol. Van de 18 te produceren auto’s werden er daarom maar 6 afgemaakt, 2 reserve body’s bleven onafgemaakt.

Aanpassingen
Het race-auto project was ook in handen van Malcolm Sayer, de ontwerper van de E-Type. Dankzij het gebruik van aluminium woog de auto slechts 975 kg, een besparing van ongeveer 114 kg ten opzichte van de standaard E-Type. De 3.8 liter zes-in-lijn motor werd verbeterd met onderdelen die waren doorontwikkeld van de D-Type Le Mans racer en Lucas brandstof injectie. Daardoor had de auto meer dan 300 pk, een ZF 5-traps handgeschakelde transmissie gaf de auto een hogere topsnelheid.

Een pers-foto van Jaguar bewijst dat al is begonnen met de bouw.

Een pers-foto van Jaguar bewijst dat er al is begonnen met de bouw.

E-Type Lightweight (2014 – 2015)
Ruim 50-jaar later, zullen de toegewezen chassis nummers toch worden geslagen in het chassis van de E-Type Lightweight. Jaguar is namelijk begonnen met het bouwen van de 6 resterende auto’s en zal het eerste model nog deze zomer onthullen. De auto is het eerste ‘re-creation’ project en zal volledig in-house worden gebouwd exact volgens de specificaties van het origineel. Het is een ambitieus plan en een enorm tijdrovende klus om alle onderdelen te reproduceren zoals ze dat vroeger deden. Jaguar verzamelaars krijgen voorrang en kunnen de auto naar wens samenstellen, een prijs is niet genoemd maar dit zal zeker in de 7 cijfers zitten. Voor een originele E-Type Lightweight met race-historie worden nu bedragen tot € 5 mln. betaald.Categorie