Het 5-jaren plan van Fiat Chrysler Auto 3 minutes leestijd

Maserati press-conference Autosalon Geneve 2014-1
Tijdens een pers conferentie heeft Fiat Chrysler Auto CEO Sergio Marchionne het 5-jaren plan uit de doeken gedaan voor de merken die in de groep zitten. Dan gaat het om de merken Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Ferrari, Fiat, Jeep en Maserati. Het opvallendste nieuws; € 5 mrd is gereserveerd voor een Alfa Romeo offensief, Maserati gaat de Alfieri op de markt zetten onder de GranTurismo en Lancia is doodgebloed.
FCA directeur Sergio Marchionne in gesprek met design directeur Lorenzo Ramaciotti op de Autosalon Genève 2014 na de Alfieri presentatie.

FCA directeur Sergio Marchionne in gesprek met design directeur Lorenzo Ramaciotti

Strategie
De topman van de Fiat Chrysler Auto group zit al bijna 10 jaar op zijn troon, maar smeed plannen alsof hij net is aangetreden. In de presentatie  die hij gaf was per merk de strategie uitgezet, opvallend was dat een sheet voor Lancia ontbrak. Voor de Europese markt heeft de FCA Groep al een paar jaar een rebadging strategie, waarbij Chryslers worden verkocht onder de naam Lancia. Het enige eigen model was de Lancia Ypsilon, dit model zal niet meer worden vernieuwd en daarmee zal de naam Lancia gaan verdwijnen.

Maserati
Het eerste nieuwe model van Maserati is de Levante SUV (in 2011 getoond als Kubang Concept) en zal in 2015 op de markt verschijnen. Een jaar later volgt een model gebaseerd op de Alfieri concept, gevolgd door een cabriolet versie. Een nieuwe GranTurismo is voor 2018 gepland, waarmee Maserati elk jaar een nieuw model zal gaan brengen.

Alfa Romeo
Een groot offensief zal komen van Alfa Romeo, waar € 5 mrd in wordt geïnvesteerd om de strijd aan te kunnen gaan met de Duitse premium merken. In 5 jaar zullen er niet minder dan 8 nieuwe modellen worden gelanceerd, in elk belangrijk premium segment (compact, mid-size, full-size). Verder zullen er 2 SUVs komen en een nieuw topmodel. De kleine MiTo zal geen vervolg krijgen, Fiat zal het sub-compact segment voor haar rekening gaan nemen.

Fiat 500 Girl-1

De Fiat 500 is een hippe auto voor vrouwen én mannen

Fiat
Het succes van de Fiat 500 zal natuurlijk worden doorgezet met meerdere modellen onder de ‘500’ vlag, met een SUV, hatchbak en station versie. In totaal zullen er maar liefst 24 nieuwe Fiats op de markt moeten verschijnen, 8 daarvan voornamelijk bestemd voor de Europese markt.

Chrysler
Meer voor de markt in de VS zijn de nieuwe modellen van Chrysler, al aan het einde van dit jaar moet een opgefriste 300C zijn debuut maken. Wat volgt is een nieuw 100 model en een facelift voor de 200, auto’s die we niet kennen, net als de Town & Country minivan exclusief voor de Amerikanen.

Dodge
Het Dodge logo zal weer gaan prijken op de Viper, nadat het voor het nieuwe model was vervangen voor een SRT sub-brand logo. Ook de Charger en Challenger zullen weer onder de Dodge naam in de markt gezet worden, de naam RAM zal exclusief blijven voor grote pick-up trucks.

Jeep
Wat heeft gewerkt voor Land Rover, lukt Jeep niet. Daarom zal het modellen-gamma worden aangepast, waarbij de laag-volume Patriot en Compass modellen zullen gaan verdwijnen. Uiteraard blijven de Wranger en 2 Cherokee modellen, het nieuwe Renegade model zal zich ook mogen gaan bewijzen. Een nieuw topmodel voor Jeep staat gepland voor 2018, met de naam Grand Wagoneer. Een legendarisch model met typische houten-versiering dat in 1991 uit productie ging.Categorie(ën)