Wiesmann definitief failliet 4 minutes leestijd

Wiesmann Final Edition Autosalon Geneve 2012-1
Het doek is nu definitief gevallen voor de boutique autobouwer Wiesmann. Het faillissement volgt na een periode van onzekerheid, waarin het bedrijf in insolventie verkeerde, een investeerder was gevonden maar er toch niet werd geschoven met geld. In 20 jaar heeft Wiesmann circa 1700 modellen gebouwd.

Historie
Het fundament voor de Wiesmann auto’s werd in 1988 gelegd, toen de broers Martin en Friedhelm Wiesmann begonnen met het uitwerken van hun ideeën. 5 jaar later werd de eerste wagen geleverd, de Roadster, een auto gemaakt met lichte, en roestvaste materialen. Alle auto’s met aandrijfonderdelen van BMW, werden met de hand gebouwd en volledig aangepast op de wensen van de klant.

Wiesmann factory fabriek bottrop

De Wiesmann fabriek tijdens een meeting voor klanten

Fabriek
Bij Wiesmann werkte 125 man die allemaal, op 6 na, naar huis zijn gestuurd nadat het slot ging op de fabriek in Dülmen. Overigens is de extravagante fabriek nog vrij nieuw, in 2007 (vlak voor de crisis) werd begonnen met de bouw. Op het gebouw dat 2 jaar later werd opgeleverd, is de vorm van een gigantische gekko verwerkt, het logo van het merk. Dit staat symbool voor hoe de auto’s rijden, “stick to the road like geckos to a wall”.

Begin van het einde
De miljoenen fabriek heeft zeker bijgedragen aan het faillissement, naast dat de doelgroep wegens de crisis de hand op de knip hield. Voor een Wiesmann moest minstens € 160.000,- worden neergelegd. Friedhelm Wiesmann had het bedrijf al verlaten en Martin Wiesmann deed dat ook in 2012 toen het bedrijf al een tijd in zwaar weer verkeerde.

Leveranciers
In 2010 begonnen al de zorgen voor Wiesmann, het had geïnvesteerd en uitgebreid, maar de vraag liep juist dramatisch terug. Het einde van de orderportefeuille raakte in zicht en bijzondere modellen werden naar allerlei beurzen gestuurd om op te vallen en bestellingen binnen te krijgen. Eén van de laatste wapenfeiten was de extreme (maar foeilelijke) spyder concept in 2011 en in 2013 de GT-MF4 ClubSport die ook op de Autosalon Genève werd onthuld. Dit laatstgenoemde model werd ontwikkeld in samenwerking met het Italiaanse Racing Dynamics. De factuur voor de ontwikkeling van 6 cijfers werd echter nooit betaald waardoor het bedrijf naar de rechtbank stapte. De beerput ging open en Racing Dynamics bleek zeker niet de enige schuldeiser. Op 14 augustus vroeg Rolf Haferkamp, directeur van Wiesmann, insolventie aan bij de rechtbank, de productie werd direct gestopt en er werd gezocht naar investeerders.

Wiesmann GT MF4-CS Autosalon Geneve 2013-1

De samen met Racing Dynamics ontwikkelde GT-MF4 ClubSport, het laatste Wiesmann model

Populair
Een investeerder is gevonden!, luidde een persbericht eind vorig jaar. Oorverdovende mediastilte volgde en ze bezette niet hun vaste plek op de beursvloer de autosalon Genève. Wat er is gebeurd met de potentiële investeerder, en wie dit was, zal waarschijnlijk nooit bekend worden, Wiesmann is slachtoffer geworden van expansiedrang en een financiële crisis. Misschien extra zuur is dat juist nu het sentiment positiever wordt, het is to little, to late.
Tweedehands Wiesmann modellen blijven ook nu nog gewilde auto’s, in Duitsland worden er momenteel circa 70 aangeboden waarbij voor een 2006 model toch nog € 80.000,- wordt gevraagd. In Nederland worden er 4 stuks aangeboden met prijzen variërend tussen de € 79.750 (2003 MF3 Roadster) en € 117.500,- (2009 MF3 Roadster SMGII).

En nu?
Nederlandse Wiesmann eigenaren kunnen vooralsnog terecht bij de officiële dealer Hoefa, maar een willekeurige BMW garage is ook een optie, omdat de auto BMW techniek gebruikt. Ongetwijfeld zal er in de fabriek nog een voorraad onderdelen zijn, maar wat er gaat gebeuren met de activa van Wiesmann is nu aan de curator. Een investeerder mag zich nog steeds melden, maar gezien de hoge schuldenlast is deze kans nihil.Categorie