Waterstof aangedreven Hyundai Intrado 3 minutes leestijd

Hyundai Intrado Autosalon Geneve 2014-1
Is het een vogel? is het een vliegtuig? nee, het is Hyundai’s nieuw concept car, de Intrado. Het concept is een doelbewuste studie van de “Fluidic sculpture form” ontwerpstijl van Hyundai. De  Intrado vindt zijn inspiratie in de lichtgewicht constructies van vliegtuigen en is Hyundai’s visie op de mobiliteit van de toekomst.

Onderkant van een vleugel
De Intrado is vernoemd naar de onderzijde van een vleugel, het deel dat lift produceert. Dat de ontwerpers hun inspiratie haalde uit de vliegtuigindustrie is dan ook duidelijk terug te zien in het voertuig.  Naast de grille ontspringen vleugelachtige flapjes die doorlopen tot halverwege de deur. Meteen vallen de spiegels hier op, althans, het ontbreken er van. Net zoals eerder op de Volkswagen XL1 te zien was, zijn de spiegels vervangen door camera’s. De achterste wielkasten zijn, net als de voorste, een soort flapje die uitmonden in de achterkant van het voertuig. Volgens Hyundai is het ontwerp toegewijd aan de noodzaak aerodynamisch efficiënt te zijn. “Het is vrij van versieringen en gekenmerkt door een minimale hoeveelheid details”

Hyundai Intrado Autosalon Geneve 2014-1-2

Het Chassis en de waterstof aandrijving van de Intrado.

Vederlicht
De Intrado heeft niet alleen zijn design te danken aan de onderkant van een vleugel, het gebruik van geavanceerde materialen en technologie vinden hun oorsprong in de vliegtuig industrie. Zo zijn de body panelen  gemaakt uit een super lichtgewicht staal dat Hyundai zelf produceert in zijn staal fabriek, en is in het interieur duidelijk gehint naar het carbonfiber chassis van de Intrado. Het wordt door Hyundai zelfs vergeleken met de “functionele schoonheid van een mountainbike” enigszins een vreemde vergelijking. Met het ontwerp van de Intrado wil Hyundai zijn verlangen tonen naar de productie van lichtgewicht, sterke voertuigen die goed rijden en simpel te repareren zijn. Hyundai verklaard zelfs dat het centrale deel van het voertuig zo sterk is, dat body panelen van elk materiaal gemaakt kunnen worden. Misschien een optie om de auto in mooi walnoothout te leveren, ook al zal dat de auto wel weer verzwaren.

H2
Een nieuwe generatie zeer efficiënte waterstof motoren vormt de krachtbron van de Intrado. Een 36 kWh Li-ion accu samen met een volle tank, zou de elektrisch aangedreven Intrado zo’n 600 km ver moeten brengen. Hoe Hyundai om denkt te gaan met het logistieke en potentieel gevaarlijke probleem dat waterstof met zich mee brengt, is echter nog niet duidelijk. Het is waar dat waterstof te maken is door elektrolyse van water, maar op welke manier het Koreaanse bedrijf denkt om te gaan met de problemen rond om de infrastructuur en gevaren met het gebruik van waterstof, is nog onduidelijk. Mogelijk schept het aankomende productie model van de ix35 Fuel Cell hier meer duidelijkheid in.Categorie(ën)