Designhuis Bertone op rand faillissement 2 minutes leestijd

Bertone Logo Jet 2+2 Aston Martin-1
De Bertone Group bevind zich sinds 18 maart in insolventie, een woordvoerder bevestigd dit en geeft aan dat er tot eind april nog een koper gevonden kan worden. Het in Turijn gevestigde bedrijf werd in 1912 opgericht en bestond toentertijd uit een design-studio en coachbuilding onderdeel. In 2007 en 2011 kon Bertone nog een faillissement afwenden, op dit moment werken er nog 120 administratieve personeelsleden. Wanneer Bertone er niet in slaagt een koper te vinden, zal de rechtbank het bedrijf failliet verklaren en (waarschijnlijk in stukken) verkopen.

Beroemd
Bertone begon na de eerste wereld oorlog met het vormgeven en bouwen van auto’s, waarbij de Fiat 501 Siluro Corsa het eerste model was dat werd gebouwd in de werkplaats te Turijn. In de decennia die daarop volgde, ontwierp het bureau ook voor andere Italiaanse automerken zoals Abarth, Alfa Romeo en Lancia. In de jaren ’50 en ’60 behaalde Bertone het meeste succes, het werkte met Ferrari, Maserati en BMW en deed design werk voor Lancia, Fiat en Alfa Romeo.
Maar de auto die Bertone definieert is de 1966 Lamborghini Miura, het ontwerp en de bouw was een nauwe samenwerking tussen Ferruccio Lamborghini en Nuccio Bertone. In 1970 had het bedrijf een 1500 man sterke werkkracht, en in de jaren die volgde wilde het merk auto’s produceren onder de eigen naam, dit bleek echter nooit succesvol.
Op 26 februari 1997, de nacht voor de autosalon Genève, overleed Nuccio Bertone op 83 jarige leeftijd.

Recent
De afgelopen jaren is het bergafwaarts gegaan met de Bertone Group, wat 4 bedrijven omvat. Stile Bertone (design), Bertone Engineering (ontwikkeling), Carrozzeria Bertone (coachbuilding) en Bertone Glass. Grote design-opdrachten bleven uit, de carrosserie fabriek werd verkocht aan de Fiat groep en zelfs de gekoesterde concept cars moesten van de hand worden gedaan in 2011.

Michael Robinson
Een dieptepunt werd eind vorig jaar bereikt, wanneer design directeur Michael Robinson het bedrijf verlaat en talentvolle Bertone medewerkers meeneemt naar het nieuw opgerichte ED Design. Robinson was erg ontevreden over de bedrijfsvoering van Bertone, personeel en leveranciers wordt al geruime tijd niet betaald. Recent heeft het bedrijf 160 man personeel moeten ontslaan en zijn leveranciers naar de rechtbank gestapt. Bertone heeft nog tot eind April om een koper te vinden.Categorie