Koenigsegg One:1, eerste Megacar 3 minutes leestijd

Koenigsegg Agera One-1 Autosalon Geneve 2014-1
Ergens in het Zweeds dorpje Ängelholm heeft de geboorte van een nieuw soort auto plaats gevonden, de eerste echte “Megacar”. Althans dit is wat de Zweedse sportwagen fabrikant Koenigsegg ons doet geloven. “De meeste extreme auto die Koenigsegg ooit heeft gebouwd”

ONE:1
De term “mega” spreekt voor zich, tenminste voor de natuurkundige onder ons. Een MegaWatt komt namelijk overeen met 1000kW en laat dat nou net het vermogen zijn van de ONE:1. Omgerekend komt dit neer op 1360 pk en zoals de naam doet voorspellen, weegt het nieuwe vlaggenschip gebaseerd op de Koenigsegg Agera R, ook exact 1360 kg. Niet het droog gewicht, maar compleet met 100% van alle vloeistoffen en 50% van de brandstof. Het astronomische vermogen komt voort uit een 5.0 liter geblazen V8 die ook al in eerdere modelen is toegepast. De druk in de twin turbo’s is toegenomen tot 1.8 bar en de variabele geometrie zorgt voor vermogen en koppel over een groot toerental.

Koenigsegg-One-1-Autosalon-Geneve-2014-1-19Prestaties
Met zijn 1360 pk en het zelfde aantal kg is de Megacar uit Zweden een recept voor een geweldige auto. “It’s gonna be fantastic on the track” Zoals Christian von Koenigsegg de auto zelf omschreef. Een tijd van 0 naar 400 en weer terug naar stilstand binnen 30 seconden geven deze worden dan ook kracht. Maar niet alleen in een rechte lijn is de ONE:1 snel. Actieve onderstel, actieve downforce tot 830 kg en het lage gewicht zullen ongetwijfeld voor een ongekende ervaring zorgen. Daarnaast zal Koenigsegg een aantal van de mooiste en bekendste circuits aan doen om daar de juiste instelling voor hun “Megacar” te vinden. Deze worden automatisch gedownload en ingesteld als je op het betreffende circuit ben of ze zijn in de special ontwikkelde app in te stellen.

Oden aan Zweedse innovatie
Het chassis van de Agera is onderhande genomen en is voorzien van een nieuw en geavanceerde carbon fiber techniek. Dit maakt de auto lichter en stijver. Koenigsegg heeft ook nieuwe technieken zoals 3D printing gebruikt om het in-huis ontworpen turbinehuis te printen, een nieuw type variabele geometrie turbo waarop een patent staat van koenigsegg. Het slotstuk is het uit titanium vervaardige eindstuk van de uitlaat. Tevens in een 3D printer tot leven gekomen en één van de grootste 3D geprinte stukken uit titanium.

Koenigsegg-One-1-Autosalon-Geneve-2014-1-13Bruikbaar of barebone racer?
In het verleden zijn vaker extreme krachtige en lichte auto’s uit garages komen rollen. Vaak betekende dat de ramen niet geopend konden worden, geen airco, geen radio en deuren die open ging door aan een touwtje te trekken. In schril contrast staat de ONE:1. Zowel airco, radio als elektrische ramen en zelfs 3G internet zijn standaard. In dat opzicht verschilt het interieur, op nieuwe kuipstoelen, wat extra carbon fiber en racy tinten na, niet veel met de Agura R. Een speciale comfort mode moet er voor zorgen dat de auto ook in dagelijks verkeer bruikbaar en comfortabel is. Dit veranderd echter niet de extreme draaicirkel van de auto. Met maar liefst 11 meter zullen smalle straatjes een nachtmerrie op zichzelf zijn.

Exclusief
Er worden slechts zes exemplaren van de ONE:1 gebouwd. Mocht je over een enorme bankrekening beschikken en enthausiast geworden zijn om de eerste exclusieve Megacar in je bezit te krijgen, dan is er slechtst nieuws. De zes te produceren ONE:1’s zijn al verkocht.Categorie(ën)