California T schittert in Genève 2 minutes leestijd

Ferrari California T Autosalon Geneve 2014-1-6
Ferrari en turbo motoren, de meeste petrolheads denken direct aan de F40. Na 30 jaar komt de turbo terug bij Ferrari, dit keer niet voor het topmodel maar voor de instapper, de California T. Het opgefriste model was begin dit jaar gepresenteerd, het publieksdebuut stond op de rol voor Genève.

Bi-Turbo
De nieuwe 3,8 liter bi-turbo motor van California T is niet geheel nieuw,  begin vorig jaar debuteerde de Quattroporte met dezelfde aandrijving. Het ontwerp is echter volledig gemaakt door Ferrari, benadrukt Luca di Montezemolo tijdens de presentatie. De nieuwe krachtbron is met 560 pk / 755 Nm een stuk krachtiger dan de uitgaande V8 (490 pk / 505 Nm), terwijl de uitstoot van co2 is verlaagd naar 250 g/km.

Lachebek
Ferraristi waren enthousiast over de California, maar niet iedereen kon de voorkant van de auto waarderen. Het ‘lachebekje’ is nu verleden tijd dankzij scherpere lijnen die ook en-profil de auto een meer uitgesproken karakter geven. Aan de achterzijde hebben de ‘gestapelde’ uitlaten plaatsgemaakt voor een meer conventionele side-by-side opstelling en de wat lompe vormen zijn strakgetrokken. Tijdens de presentatie werd benadrukt dat de California is ontworpen met de legendarische 250 Testa Rossa als uitgangspunt. Iets dat terug komt de sterke heupen en lijnen vanaf het luchtrooster achter de voorwielen.

Turbo Performance Engineer
Misschien zijn het wel de Fast and Furious films geweest die Ferrari hebben geleerd dat een Turbo-boost indicator cool is. Want centraal geplaatst tussen de ventilatieroosters is de TPE, kort voor Turbo Performance Engineer. Door het touchscreen kan er gescrolled worden door schermen met informatie over de motor.
Daaronder heeft Ferrari een nieuw infotainment systeem geplaatst, met een nieuw 6,5″ touchscreen met hoge resolutie.

Apple CarPlay
In 2013 kondigde Apple op het eigen WWDC “iOS in the Car” aan, een koppeling van software waardoor telefoon functies eenvoudig gebruikt kunnen worden in de auto. Tijdens de presentatie van Ferrari werd duidelijk dat dit systeem vanaf nu als CarPlay aangeduid zal worden.
Centraal staat bediening via Siri, die naast bediening ook bijvoorbeeld berichten kan voorlezen en dicteren. Muziek luisteren kan niet alleen via iTunes, ook Spotify en iHeartRadio zijn geoptimaliseerd voor CarPlay.

[nggallery id=179]Categorie(ën)