Vettel 4e keer wereldkampioen 2 minutes leestijd

Sebastian Vettel Indian Grand Prix World Champion 2013
In India heeft Vettel op overtuigende wijze de race en daarmee het 2013 kampioenschap gewonnen. De  jonge Duitser moest na 2 rondes zijn banden wisselen, maar had geen kind aan de andere coureurs op de baan. Zijn teamgenoot Mark Webber had wederom pech, hij moest zijn auto aan de kant zetten door een technisch probleem. Ondanks dat pakte Red Bull Racing ook het constructeurs kampioenschap. De enige uitdager voor het kampioenschap, Fernando Alonso, kende ook een ongelukkige race en finishte buiten de top 10. Sebastian Vettel is de jongste 4-malig wereldkampioen ooit (Juan Manuel Fangio (45), Alain Prost (38), Michael Schumacher (32).

Banden
In de kwalificatie was er een tweespalt te zien bij de teams, waarbij Vettel / Webber en meer coureurs een andere strategie voor de race hanteerde. De zachte band is zeker een seconde sneller, maar is na 12 rondes versleten. Belangrijk was het verkeer waar Vettel in terecht zou komen na zijn stop, dit bleek echter geen probleem te zijn voor de wereldkampioen. Hij reed snelle rondes alsof er geen andere coureurs waren.

Grosjean
De Franse Lotus coureur zette wederom een ijzersterke prestatie neer, vanaf de 17e plaats op de grid, wist hij met een 1 stop strategie op het podium te eindigen. Na zijn stop, wist hij ruim 40 rondes met een set harde banden te doen. De andere Lotus coureur, Kimi Raikkonen, kon dit niet evenaren. Hij probeerde ook met een 1-stop strategie de race te finishen, echter lukte het hem niet en met nog 2 rondes te gaan moest hij zijn banden wisselen. Hij finishte 7e maar zette wel de snelste ronde neer in de laatste ronde.

Ferrari – Mercedes
Naast een weergaloze prestatie van Vettel, was het een spannende Grand Prix met veel gevechten op de baan. Voor Scuderia Ferrari en Mercedes AMG is er nog het gevecht voor de nummer 2 constructeur wat moet worden uitgevochten. Ondanks een mooie prestatie van Massa (4) en een teleurstellende Alonso (11), is de Duitse renstal dankzij een sterke Rosberg (2) en Hamilton (6) de Italiaanse renstal voorbij op de ranglijst. Lotus volgt met een kleine achterstand, die op zijn beurt een enorme voorsprong heeft op McLaren.

Vervolg
De grootste spanning is eruit, maar er zijn nog 3 Grand Prix’ te racen, volgende week strijkt het F1 circus neer in Abu Dhabi, gevolgd door de Verenigde Staten en de afsluiting in Brazilië.Categorie