Vettel wint op Spa-Francorchamps 3 minutes leestijd

Na een zenuwslopende kwalificatie, heeft Sebastian Vettel een stuk minder enerverende Grand Prix van België gewonnen. De Duitser starte vanaf P2 maar wist in de eerste ronde Eau Rouge een stuk beter te nemen, Lewis Hamilton had het nakijken. Daarna reed hij gemakkelijk weg bij het veld en de race verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Kwalificatie
Voor de kwalificatie was het al duidelijk dat de weersomstandigheden een grote invloed zouden hebben op de sessies. De natte baan droogde steeds meer op en sommige coureurs durfde een gokje te wagen. De kleine, nieuwe teams Marussia en Caterham durfde het aan om aan het einde van de sessie op slicks te rijden. Vooral voor Giedo van der Garde pakte dit goed uit, in Q1 zette hij de 3e tijd neer.
In de daaropvolgende sessie droogde de baan verder, waardoor het veld normaliseerde. Giedo van der Garde zette uiteindelijk de 13e tijd neer. De grote namen begonnen aan de laatste sessie om de top 10 te bepalen en Paul di Resta van Force India ging als enige op intermediates de baan op. Een juiste keuze bleek al snel, zijn tijd stond lange tijd bovenaan door de steeds heviger wordende regen. Lange tijd leek Paul di Resta zijn eerste Pole Position te halen, tot vlak voor einde van de sessie toen de regen was gestopt en de baan opdroogde. Zodoende waren het de laatste coureurs op de baan die de snelste tijden neerzette, met Lewis Hamilton als laatste die de Red Bull Racing coureurs van de troon stootte.

Raikkonen
De Fin Kimi Raikkonen was al het hele weekend onderwerp van gesprek, met als voornaamste gespreksonderwerp een overgang naar Red Bull Racing. Toch bleek al snel dat hij niet de vervanger gaat worden van Mark Webber en kon hij zich focussen op het race weekend. De kwalificatie en race verliepen echter niet echt succesvol voor hem en er kwam een einde aan een record-reeks van 39 opeenvolgende finishes waarvan 28 in de punten. Boosdoener was natuurlijk niet een rijdersfout, maar een technisch mankement aan zijn remmen, veroorzaakt door een tear-off.

Simply the best
Wat je ook vindt van Sebastian Vettel, op overtuigende wijze heeft hij de Grand Prix gewonnen. Hij kwam niet best van de lijn, terwijl Lewis Hamilton dat wel had. Helaas voor hem nam hij Eau Rouge niet goed, Vettel greep zijn kans. Daarna reed hij overtuigend weg, in de eerste ronde had hij al anderhalve seconde voorsprong die hij bleef uitbouwen.

Geen klassieker
Vooraan dus geen spannend gevecht en daarachter was er ook weinig actie. De meeste indruk maakte Fernando Alonso, die zich op indrukwekkende wijze naar de kop van het veld reed. Hij stond 2e op het podium, voor Lewis Hamilton op de 3e plek. Jenson Button leek een tijdje aanspraak te maken op de 3e plek, echter bleek zijn 1-stop strategie niet te werken, hij finishte 6e.



Categorie