Spyker verdwijnt van de beurs 2 minutes leestijd

Spyker Autosalon Geneve 2013-1
Het komt niet als een verrassing, sportwagen fabrikant Spyker verdwijnt van de AEX. Op 13 september zal de notering van het aandeel worden beëindigd. Hiermee komt een einde aan een 2-jarige periode waarbij het aandeel als zorgenkindje op ‘het strafbankje’ zat, waar het was beland na het faillissement van Saab. Analisten en insiders treuren niet, er komt een einde aan een wilde rit.

Beleger als pinautomaat
Jan Maarten Slagter, directeur van de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) is snoeihard in zijn oordeel tegenover het FD. ‘Beursfondsen als Spyker kunnen we op het Damrak missen als kiespijn’. Hij vervolgt:

‘Ik denk niet dat er ooit meer aandeelhouderswaarde — in relatieve zin — is vernietigd. Victor Muller gebruikte de beursnotering als pinautomaat voor luchtkastelen, zoals een Formule 1-avontuur en de Saab-overname.’

Om deze uitspraak in perspectief te zetten, op 27 mei 2004 maakte Spyker zijn beursgang. De aandelen werden geïntroduceerd voor een prijs 15,50 per aandeel. In de eerste jaren was de verloop van het aandeel grillig, en verloor het een derde van zijn waarde. In de hoogtij dagen wilde mensen geloven in de Nederlandse sportwagen en steeg het, om na en korte periode hard weg te zakken. Eind vorig jaar vond er een omgekeerde aandelensplitsing plaats, waarbij 100 aandelen werden gecombineerd tot 1, omgerekend dus € 1550,- per aandeel. De koers ligt nu rond de € 0,75 en zal waarschijnlijk dalen tot nihil wanneer het in medio September van de beurs verdwijnt.

Halfjaarcijfers
De aankondiging van het schrappen van de notering valt nu samen met de presentatie van de halfjaarcijfers over 2012. De cijfers zijn ronduit om te huilen, over het eerste halfjaar werd € 5,2 miljoen verlies geleden bij een omzet van € 682.000,-. Dit staat ruwweg gelijk aan de verkoop van 2 auto’s. Spyker geeft ook aan dat het snel geld nodig heeft om te blijven staan.
In het persbericht zijn genante passages te vinden, zoals de introductie door Victor Muller zelf. Volgens hem stabiliseert de situatie van Spyker naar ‘business as usual‘. Iets waar je toch onmogelijk trots op kan zijn met € 5,2 miljoen verlies in een half jaar business as usual.Categorie