Ex-Fangio’s W196R geveild voor € 22,7 mln 1 minute leestijd

Jenson Button and Lewis Hamilton star at Goodwood in 12C GT3 debut drive
Een mooi festival dat de rijken der aarde aantrekt, is uiteraard ook interessant voor veilinghuizen. Bonhams veilde tijdens het Goodwood Festival of Speed op de vrijdagavond een aantal bijzondere auto’s met als klapstuk de ex-Juan Manuel Fangio, ’54 Mercedes-Benz W196R Grand Prix auto. De auto die eigendom was van Emir Qatar, werd afgehamerd op 22,7 miljoen euro, een record voor een Grand Prix raceauto.

Grand Prix’ winnaar
Van de Mercedes-Benz W196R bestaan er nog 10, maar met deze auto won Juan Manuel Fangio in 1954 de Grand Prix van Duitsland en Zwitserland. Eens te meer een bewijs dat de historie van een auto een groot verschil maakt voor de waarde ervan. Volgens Bonhams is het de meest kostbare auto, formule 1 wagen en Mercedes-Benz ooit geveild.

W196R
De auto met chassis nummer 00006/54 is gebouwd op een spaceframe chassis en voorzien van een 2.5 liter in-lijn 8 cilinder motor. In 1954 introduceerde de FIA nieuwe regels met betrekking tot de motorinhoud en een verbod op het gebruik van een turbo. Daardoor miste Mercedes-Benz de eerste 2 races van het seizoen, in de eerste race pakte Fangio gelijk Pole Position. De mooiste overwinning volgde echter later in het seizoen, een overwinning en snelste ronde op de Nürburgring.

Ralph Lauren?
Emir Qatar kocht de W196R 8 jaar geleden van Duits Industrieel Friedhelm Loh, voor een onbekend bedrag. Hoewel het Londense veilinghuis Bonhams geen uitspraken doet over de cliënten, zijn er geruchten dat Ralph Lauren de auto heeft aangekocht.Categorie(ën)