Wederopstanding van TVR in 2015 2 minutes leestijd

TVR Tuscan-1
Na roerige jaren, waarbij TVR meerdere malen van eigenaar wisselde, totdat niemand meer wist van wie het was, komt het Engelse merk na een faillissement weer terug. En niet zomaar, het merk wil het eerste model binnen 2 jaar op de markt brengen, gepositioneerd als een alternatief voor een secondhand Aston Martin. Voorzitter Les Edgar nam enige tijd geleden het voortouw om de naam, rechten en andere overblijfselen van TVR te kopen.

Bruut
Het 3-koppige bestuur van TVR beoogt om het karakter van de auto’s zoals bedacht door Peter Wheeler te behouden. Dit houdt in een simpele auto met de motor voorin, achterwielaandrijving, zo min mogelijk electronica, hoge top snelheid en een bijpassend bruut geluid.

Financiën
Het TVR-Project is voortgekomen uit 3 petrolheads (met financiële middelen) die een gesprek hadden over een moderne interpretatie van een traditionele Britse sportwagen. De 3 heren hebben een achtergrond in de zakenwereld en hebben het voor elkaar gekregen om een strak financieel plaatje te maken.

Onderhandelen
De voormalige eigenaar, Nikolai Smolenski, was volgens Les Edgar niet makkelijk in de onderhandeling. Op zijn Blackpool Engineering, waar alle belangrijke onderdelen van TVR in zitten zoals rechten, blauwdrukken, correspondentie, materialen en reserve onderdelen in zijn ondergebracht, is vaker geboden. Smolenski wilde dit echter nooit verkopen, na lange onderhandelingen staat hij echter wel volledig achter het nieuwe plan om TVR nieuw leven in te blazen.

“None of us has ever built a car, but we have a fair bit of business know-how. We’re clear about the kind of car we want to build, and we think we can bring fresh thinking to the whole thing.”

Uitdaging
Nu de eerste stap is gezet, volgt het harde werk om TVR daadwerkelijk weer auto’s te laten bouwen. Daarvoor moet een nieuwe fabriek worden gekozen en uitgerust, personeel moet worden gevonden en nieuwe onderdelen moeten worden gesourced of ontworpen. In eerste instantie wil TVR beginnen met een kleine oplage van auto’s bestemd voor klanten in Engeland, binnen 3 jaar moet TVR break even draaien.Categorie