3e generatie BMW X5 onthuld 2 minutes leestijd

BMW X5 2014
BMW heeft de 3e generatie van zijn X5 onthuld. Van de auto die in 2000 voor het eerst op de markt verscheen, zijn inmiddels ruim 1,3 miljoen modellen verkocht. Daarmee is de auto die wordt gebouwd in Spartanburg, South Carolina, het best verkopende model in de SUV markt. BMW beloofd dat de nieuwste versie ruimer, dynamischer en meer luxe biedt.

Kenmerken
Net als bij de nieuwe 3-serie is als opvallend detail de koplampen doorgetrokken naar de, groter geworden, kidney-grille. Het nieuwste kenmerk van BMW, de luchtsluiven achter de voorwielen ‘sieren’ nu ook de X5.
De auto is een stuk lichter (80 kg), meer aerodynamisch (met een Cv-waarde van 0,31), terwijl de afmetingen iets toenamen. Door de laatste generatie motoren en aandrijflijnen wordt de auto zuiniger en de Co2 uitstoot lager, om te kunnen voldoen aan de nieuwe EU6 norm.

4-cilinder
Voor het eerst is de X5 te bestellen met een 4-cilinder, in de vorm van de xDrive25d die pas volgend jaar te bestellen is. Daarmee volgt BMW de concurrentie die al langer kleinere motoren aanbieden.
De kleinere motor doet echter niets af aan het nieuwe interieur dat nu voorzien is van de laatste iDrive versie met 10″ scherm, een nieuwe achterbank en verbeterde stoelen.

Aanduiding F
Het vorige model staat al sinds 2007 in de prijslijsten als E70 (de oude type aanduiding van BMW), het nieuwe model zal als F15 worden aangeduid. Bij de lancering zijn eerst de X5 xDrive50i, xDrive30d en X5 M50d M-Performance te bestellen, allen voorzien van de laatste generatie BMW motoren en 8-traps automatische versnellingsbak. Later verschijnen de sDrive25d, xDrive25d, xDrive40d en xDrive35i in de prijslijst. Tot slot zal later ook de X5 M worden toegevoegd, waarschijnlijk voorzien van de bi-turbo V8 uit de M5.
De auto zal op de IAA Frankfurt zijn publieksdebuut maken, leveringen beginnen in midden November van dit jaar.



Categorie