Rosberg wint GP Monaco 4 minutes leestijd

Nico Rosberg Monaco Grand Prix 2013
Nico Rosberg heeft de GP van Monaco gewonnen. 30 jaar nadat zijn vader Keke deze GP wist te winnen, kwam de Mercedes coureur voor Sebastian Vettel en Mark Webber als eerste over de streep. Dit is de eerste overwinning van het geplaagde Mercedes dit seizoen.

Start
De start van de GP verliep naar behoren, geen crashes en enkel Sebastian Vettel die een ware poging deed om Lewis Hamilton aan te vallen. Dat lukte hem niet en Mercedes ging op de plaatsen 1 en 2 hun strategie aan. Een strategie die vooral ingezet was om de banden zo lang mogelijk sparen, daarachter volgede het gehele veld deze strategie op. Het Pirelli rubber stond centraal in Monaco, we zagen vooral langzame rondetijden en de coureurs uiterst voorzichtig met het rubber omgaan. Het gehele veld wilde voor een 1 stopper gaan. Nederlander Giedo van der Garde, vertrokken van plek 15, maar verloor in de eerste ronde zijn voorvleugel bij Loews. Hij moest na een bezoek aan de pits achteraan zijn weg vervlogen. Charles Pic moest zijn auto aan parkeren vanwege een brandje veroorzaakt door de versnellingsbak, hij was de eerste uitvaller van de GP. Vooraan bleef het verder tot de eerste pitstops rustig.

Crash Massa
Een ongelukkig moment van Felipe Massa betekende het einde van zijn wedstrijd, hij crashte zijn Ferrari bij Sainte Devote. Identiek aan zijn crash op zaterdag, hij blokkeerde zijn voorwielen en kwam hij hard in aanraking met eerst de vangrail links en later de bandenstapel. Van de safety car die daarop volgende, wisten vooral de Red Bull coureurs te profiteren. Deze werden door de wedstrijdleiding voorbij de safety car gewezen om achteraan aan te sluiten, echter reden zij zo’n snel rondje dat Lewis Hamilton terug viel naar de vierde plaats. Hamilton kwam tegelijk met Rosberg binnen maar liet zelf een gat vallen, net dat gat was dat beide Red Bull’s nodig hadden.

Rode vlag
Rode vlag situaties kunnen in Monaco eerder voorkomen dan normaal, maar Pastor Maldonado mag toch van geluk spreken. Zijn Williams werd gelanceerd na aanrijden met Max Chilton. De Williams boorde zich met hoge snelheid voor Tabac een moderne bandenstapel in, Maldonado was ongedeerd, de moderne bandenstapel echter niet. De wedstrijdleiding bracht direct de rode vlag om de auto en onderdelen op te ruimen en om de bandenstapel te repareren.

Herstart
Voor de herstart van de GP hebben de coureurs hun banden kunnen wisselen en zou de race van start gaan onder de safety car. Rosberg wist de hete adem van Sebastian Vettel’s Red Bull goed te pareren en de Mercedes wist zelfs een voorsprong van 3 seconden op te bouwen. Geen enkel banden probleem voor beide Mercedessen. Romain Grosjean wist zich negatief uit te drukken door uit de tunnel Daniel Ricciardo van de baan te rijden. De Fransman kon zijn weg, zonder voorvleugel en via een bijzondere route, nog vervolgen totaan de pits maar de Lotus GP monteurs konden zijn bolide niet repareren. Extra bitter voor Lotus nadat ook Kimi Raikkonen een botsing heeft, Sergio Perez had al meerderen ingehaald bij de Nouvelle Chicane, maar als Raikkonen de deur dichtgooit kan hij de McLaren niet uit het spoor van de Lotus houden. Perez moest, na een goede race, zijn auto aan de kant zetten.

Uitslag

  1. Nico Rosberg
  2. Sebastian Vettel
  3. Mark Webber
  4. Lewis Hamilton
  5. Adrian Sutil
  6. Jenson Button
  7. Fernando Alonso
  8. Jean Eric Vergne
  9. Paul di Resta
  10. Kimi Raikkonen

Giedo van der Garde wist zich als 15e te kwalificeren. Een zeer goede prestatie, echter kon de Nederlander het tijdens de race niet waar maken. Een verloren voorvleugel in de eerste ronde zette hem al buitenspel. Overige problemen en gemis aan pure snelheid zorgde er voor dat de Nederlander als 16e en laatste eindigde. Hij reed zijn race echter wel uit.

Onder voorbehoud
De zege van Rosberg is echter nog onder voorbehoud. Red Bull en Ferrari hebben voor de race een protest hebben ingediend tegen Mercedes. Mercedes heeft na de Spaanse Grand Prix drie dagen voor Pirelli getest terwijl dit niet volgens de reglementen is.

Kampioenschap

  1. Sebastian Vettel
  2. Kimi Raikkonen
  3. Fernando Alonso

De volgende Grand Prix is in Canada op 9 juni 2013.



Categorie