Victor Muller hoofdverdachte Zweedse FIOD 2 minutes leestijd

Victor Muller - Venator
Hoewel Spyker timmert aan de weg, onder andere met het nieuwe concept model Venator, is de CEO Victor Muller in het vizier gekomen van de Zweedse FIOD. Vorige week donderdag was er bij Spyker te Zeewolde een inval van de Nederlandse opsporingsdienst vanwege belastingfraude. Dit is niet de enige zaak die speelt, ook de curatoren van de failliete Snoras bank (voormalig eigendom van Muller’s voormalig zakenpartner Vladimir Antonov), hebben Muller op de korrel vanwege dubieuze geldstromen.

Hoofdaanklager
Vooralsnog spreekt de Zweedse hoofdaanklager Olaf Sahlgren over het hinderen van de belastingdienst. Nog 3 andere voormalig bestuurders van Saab worden gehoord, voor het hinderen van de controle door de belastingdienst in de periode 2010 en 2011 en de uitbetalingen voor werkzaamheden. Naast Muller zijn bestuurders Jan Åke Jonsson en Karl-Gustav Lindström, en de Nederlandse juriste Kristina Geers verdacht. De 2 eerst genoemde verblijven in hechtenis.

In totaal zou Victor Muller € 690.000,- hebben gekregen, wat is overgemaakt naar een bedrijf van Muller op de Nederlandse Antillen. Het enige dat Muller kwijt wilde aan persbureau AFN, was dat hij ‘niet op de hoogte is gesteld door de Zweedse autoriteiten’.

Overigens is het goed mogelijk dat de Zweedse overheid op deze manier zijn gram probeert te halen voor de mislukte overname. De Zweedse overheid heeft fors verlies geleden en zal alle mogelijke manieren onderzoeken om geld terug te halen.

Tenaci
In de Snoras-zaak die eerder aan het licht kwam, wordt Muller verweten tientallen miljoenen te hebben aangenomen zonder voldoende onderzoek naar de herkomst. De miljoenen kwam niet binnen bij Spyker, maar bij een bedrijf van Muller genaamd Tenaci, latijn voor volhouder. Juist dit bedrijf speelde een grote rol bij de overname van Saab. Momenteel onderzoekt de curator mogelijkheden om schade te verhalen op Victor Muller, Vladimir Antonov zit momenteel vast op verdenking van fraude, diefstal en witwassen.Categorie(ën)