Formule 1 GP Monaco 3 minutes leestijd

Formule 1 Grand Prix Monaco 2013
De race en locatie van het seizoen: Monte Carlo, Monaco. Dat is waar aanstaand weekend het Formule 1 circus zal neerstrijken. De Grand Prix in het dichtstbevolkte land ter wereld zal alweer voor de 71e keer worden gehouden.

Pole
Op het nauwe stratencircuit is de pole positie erg belangrijk. Inhalen is hier erg moeilijk, vraag dit maar aan David Coulthard, in 2002 zat hij rondes lang vast achter Enrique Bernoldi. De mooiste pole ooit in Monaco moment is uiteraard van Ayrton Senna; de Braziliaan presteerde het om 1.5 seconden sneller een ronde af te leggen dan zijn teamgenoot en tevens wereldkampioen Alain Prost.

Senna vs. Prost
Tussen 1984 en 1993 kende de GP van Monaco slechts 2 namen als overwinnaars: Senna en Prost. In 1984 was het Senna in een Toleman wie opkwam door het veld en de mogelijkheid zag Prost te verslaan, Prost klaagde steeds zo over de regenval dat de race werd afgevlagd, Senna was furieus en was er zeker van dat hij Prost die dag al kon verslaan. Senna won de GP in totaal maarliefst 6 maal, Schumacher en Graham Hill beide 5 en Prost 4.

Heden:
Red Bull won de laatste 3 edities van de race, allemaal van pole. Kanshebbers in 2013 zijn onder andere Lotus GP. De Lotus kan het race pace van Ferrari goed volgen maar is net wat rustiger met haar banden. De vraag is of Mercedes in Monaco tijdens deze race beter kan presteren dan voorgaande races dit seizoen.

Stadstaat:
Er zijn wereldwijd 3 stadstaten, 2 daarvan hebben reeds een Formule 1 Grand Prix. De kans is echter klein dat er naast Monaco en Singapore ook een Grand Prix in het Vaticaan gereden zal worden. De eerste GP in Monaco dateert alweer uit 1929, waar het circuit logischerwijs er hetzelfde uitzag als hedendaags. Wijzigingen bevatten onder andere het  toevoegen van Picine en Rascasse in 1973, Sante Devote werd scherper gemaakt in ’76 en tien jaar later werd ‘Chicane de Port’ aangepast naar ‘Nouvelle Chicane’ om de snelheid uit de tunnel terug te halen. In 2003 werd de laatste grote wijziging aangepast. Het pitcomplex veranderde van een nauwe straat aan de start/finish locatie naar een breder en vooral veiligere locatie aan de kant van Picine en de haven.

Weer:
De weersvoorspelling voor aanstaand weekend is licht bewolkt en rond de 17 graden. Kans op een bui tijdens vrije trainingen op Donderdag en de kwalificatie op Zaterdag.

TV:
Vrije trainingen zijn in Monaco vaste trouw op Donderdag. De race is 2 uur lokale en Nederlandse tijd en deze is te zien op Sport 1. De BBC zal deze race niet live uitzenden, wel komt er een samenvatting. Veronica zendt tevens ook een samenvatting uit, om 6 uur.Categorie