Alonso wint GP Spanje 2 minutes leestijd

Fernando Alonso Grand Prix Spanje
Fernando Alonso heeft de GP van Spanje gewonnen. De Spanjaard wint zijn thuisrace en tevens zijn tweede overwinning van dit seizoen. Kimi Raikkonen behaalde een mooie tweede plaats en Felipe Massa, teamgenoot van Alonso kwam als derde over de streep.

Start
Wederom hetzelfde verhaal voor het Mercedes AMG Petronas team. Zowel Nico Rosberg als Lewis Hamilton reden fantastische tijden in de kwalificatie, maar de auto’s kunnen niet met hun banden overweg. Hamilton viel al tijdens de start terug en zal verder in de race geen vuist kunnen maken. Rosberg wist de leiding in de race nog te houden maar toen na de eerste series pitstops Alonso achter hem kwam te rijden was het snel voorbij. Toen Alonso de Mercedes voorbij stak was het snel gedaan met Rosberg. Die uiteindelijk nog op een knappe 6e plaats wist te finishen.

Diversen strategieën
Waar het enkele jaren geleden nog ondenkbaar was om een 4 stop strategie uit te voeren is het hedendaags de sterkste strategie. Alonso bezocht de pits maar liefst 4 keer. Lotus GP coureur Raikkonen kwam één maal minder binnen wat zorgde voor een goed strategisch gevecht tussen Ferrari, Lotus maar ook Red Bull. Sebastian Vettel bleef lang meevechten voor een mogelijke overwinning maar viel later terug tot zelfs achter Massa wie zijn banden goed onder controle had.

Eindstrijd
Mark Webber finishte vijfde op een ruime achterstand van zijn teamgenoot, echter moest Webber al vroeg de pits opzoeken wat de 5e plek nog een goede prestatie maakt. Beide McLaren’s reden in de punten, hetgeen wat Lewis Hamilton niet voor elkaar kreeg. De opvolger van Michael Schumacher bij Mercedes verloor maarliefst 10 plaatsen en eindigde op de 12e postitie.

Uitslag

 1. Fernando Alonso
 2. Kimi Raikkonen
 3. Felipe Massa
 4. Sebastian Vettel
 5. Mark Webber
 6. Nico Rosberg
 7. Paul di Resta
 8. Jenson Button
 9. Sergio Perez
 10. Daniel Ricciardo

Nederlander Giedo van der Garde viel helaas buiten zijn schuld om uit. De Catherham verloor het linkerachterwiel na een pitstop en kon zijn weg niet vervlogen. van der Garde liet wel zien dat hij snelheid heeft. Deze race had ook hij de updates op de Caterham en was hij de sneller dan zijn teamgenoot.

Kampioenschap

 1. Sebastian Vettel
 2. Kimi Raikkonen
 3. Fernando Alonso

De volgende Grand Prix is in het prestigieuze Monte Carlo, op 22 Mei 2013Categorie