Fernando Alonso wint GP China 3 minutes leestijd

Formule 1 Grand Prix China Fernando Alonso Kimi Raikkonen Lewis Hamilton
Fernando Alonso heeft de GP van China gewonnen. In een race waar er flink om de leiding werd gevochten komt Alonso als eerst over de streep, voor Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton en zeer kort daarachter Sebastian Vettel. Een prachtig strategisch schouwspel van meerdere rijders en teams.

Openingsfase
Kimi Raikkonen komt niet goed van zijn plek, valt terug naar de 4e plaats. Beide Ferrari’s bedreigen direct Lewis Hamilton voor de leiding. In de 4e ronde rijden beide Ferrari’s Lewis voorbij dankzij het DRS systeem op start/finish.
De eerste pitstops zorgen voor een mooi gevecht tussen Fernando Alonso en Lewis Hamilton. Felipe Massa valt door de pitstops ver terug, tot plaats 12 achter Mark Webber wie als laatste van start ging. Ondertussen blijven rijders als Sebastian Vettel, Jenson Button en Sergio Perez langer op de banden dan de leiders konden. Een 3 stop ligt voor handen. Nadat alle rijders hun eerste pitstop hadden gemaakt lag Vettel aan de leiding van de GP. Hij kon deze niet lang behouden, Alonso stook hem voorbij en na de tweede stop van Vettel was Alonso reeds ver vooruit.

Series pitstops & strategieën
Alonso maakte zijn laatste pitstop in de ronde 42. Wederom kwam Vettel aan de leiding van de GP, maar de Duitser moest nog een pitstop maken voor nieuwe zachte banden. Echter liet Alonso zien dat de Ferrari de te kloppen auto was in China, nog voordat Vettel de pits in moest passeerde de Spanjaard zijn concurrent en maakte duidelijk dat de overwinning voor hem was.

Eindsprint
Vettel zijn laatste stop in ronde 52 zette hem terug naar P4. De regerend wereldkampioen sneller dan Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton omdat hij op verse nieuwe zachten banden reed. Raikkonen en Hamilton wisten hun plaatsen te behouden, al was dit voor Lewis een kwestie van honderdsten.

Uitvallers
Estaban Gutierrez crasht zijn Sauber in de Force India van Adrian Sutil . Een rookie fout volgens Martin Brundle. Nico Rosberg moest zijn Mercedes in de garage parkeren met een kapotte ophanging. Mark Webber moest uiteindelijk opgeven toen een wiel van zijn Red Bull af kwam. Een incident met Jean-Eric Vergne daarvoor zorgde ook al voor een extra pitstop voor de Australiër.

Uitslag

 1. Fernando Alonso
 2. Kimi Raikkonen
 3. Lewis Hamilton
 4. Sebastian Vettel
 5. Jenson Button
 6. Felipe Massa
 7. Daniel Ricciardo
 8. Paul di Resta
 9. Romain Grosjean
 10. Nico Hulkenberg

Nederlander Giedo van der Garde reed zijn hele race uit, echter eindigde hij als laatste. Niet waar van der Garde op gehoopd had, de Catheram leek sneller in de vrije trainingen.

Kampioenschap

 1. Sebastian Vettel
 2. Kimi Raikkonen
 3. Fernando Alonso

Onderzoeken na de race
Een flink aantal rijders heeft hun DRS systeem gebruikt in een gele vlag sectie. Hiervoor kunnen na de race nog eventuele sancties aan worden gebonden. De uitslag zal indien nodig later worden gecorrigieerd. De FIA heeft laten weten dat de rijders niet worden bestraft. Als redenen hiervoor; onmogelijk voor de FIA om het DRS systeem op de autos zelf uit te schakelen. Het bericht dat DRS niet mocht worden gebruikt was erg laat. En een groene vlag zou rijders in twijfel gebracht hebben.

De volgende Grand Prix is volgende week in Sakhir, Bahrein.Categorie