Sebastian Vettel wint GP Maleisië 3 minutes leestijd

Sebastian Vettel en Mark Webber Maleisie Grand Prix 2013
Sebastian Vettel heeft een enerverende Grand Prix van Maleisië gewonnen. Mark Webber zorgt voor een dubbelslag voor Red Bull Racing, terwijl Lewis Hamilton zijn eerste podium pakt bij Mercedes AMG met zijn teamgenoot direct achter hem.

Openingsfase
Een uur voor de race zorgde een regenbui ervoor dat iedereen op de intermediate band van start ging. Bij de start van de Grand Prix raakte Fernando Alonso in de eerste bocht de Red Bull van Sebastian Vettel. Een ronde later is de Spanjaard de eerste uitvaller van de race. Zijn voorvleugel schiet onder zijn auto wat deze stuurloos maakte. 5 ronden later komt raceleider Vettel binnen voor slicks, Massa volgt en later ook Lewis Hamilton. De Brit zorgde voor veel hilariteit door zich te melden voor een pitstop bij zijn voormalige werkgever, McLaren. Foutje, bedankt! De eerste pitstop serie maakte ook duidelijk dat Red Bull Racing beide rijders op verschillende strategieën had weggestuurd.

Tweede series pitstops
De race is tussen beide Red Bull en beide Mercedes auto’s. Waarbij race leider Webber, net als Rosberg op P4, op de harde band zijn rondes reden. Hamilton en Vettel reden beide op het medium compound. De RB9 van Red Bull is een ware banden vreter, beide coureurs werd gewaarschuwd voor bandenslijtage. Vandaar ook de verschillende bandenkeuze voor beide coureurs. Beide Mercedes coureurs komen dichtbij, maar hebben net niet de snelheid om voor de leiding van de race te vechten.

Eindsprint
Nadat Hamilton in ronde 42 zijn laatste stop maakt en over gaat op het medium compound zagen we een ronde later Vettel en Rosberg naar binnen komen voor dezelfde band. Lap 44 en Mark Webber komt binnen voor harde banden. De strategische sprint tot de finish met beide Red Bull’s op plaats één en twee, beide Mercedes auto’s daar direct achter. Red Bull gaf beide coureurs het ‘ready to race’ en dat gaf een spectaculair gevecht tussen Webber en Vettel.  Teambaas Christian Horner gaf later aan bang te zijn geweest voor een ‘Turkije 2010 moment’ . Achter de Red Bull’s kwamen beide Mercedes auto’s, Nico Rosberg gaf aan dat hij veel sneller was dan Lewis Hamilton echter kreeg hij te horen om stand te houden. Ook hierna duurde de discussie via de radio voort, iets waar we later zeker nog meer over zullen horen.

Uitvallers
Alonso, de man bekend om zijn strategisch rijden en bijzonder weinig fouten had een korte race in Maleisië, Na 1 ronde stond zijn Ferrari zonder voorvleugel in het grind. Beide Force India coureurs moesten opgeven na problemen met de wielmoeren. Beide auto’s zijn wegens veiligheidsvoorzorgsmaatregelen naar binnen gehaald. Pastor Maldonado haalde tevens het einde niet, hij parkeerde zijn Williams met technische problemen langs de kant. Als laatst moest ook Daniel Ricciardo opgeven.

Uitslag

  1. Sebastian Vettel
  2. Mark Webber
  3. Lewis Hamilton
  4. Nico Rosberg
  5. Felipe Massa
  6. Romain Grosjean
  7. Kimi Raikkonen
  8. Nico Hulkenberg
  9. Sergio Perez
  10. Jean-Eric Vergne

Nederlander Giedo van der Garde eindigde 15e.

Kampioenschap

  1. Sebastian Vettel
  2. Kimi Raikkonen
  3. Mark Webber

De volgende Grand Prix is op 14 April, dit maal in Shanghai, China.



Categorie