LaFerrari Vs. McLaren P1 3 minutes leestijd

Ferrari-LaFerrari-Autosalon-Geneve-2013-265
In het Formule 1 kampioenschap zijn het geduchte concurrenten, renstal Ferrari en McLaren. Op de 2013 Autosalon Geneve presenteerde beide merken hun nieuwe hypercar voor de straat, de LaFerrari en de P1. Daarmee komt de strijd tussen 2 titanen weer tot leven voor collectioneurs met diepe zakken. Game On!

Formule 1
Op elk front is Ferrari zijn Engelse concurrent de baas, met 15 rijders- en 16 constructeurs kampioenschappen. McLaren wist slechts 12 keer het rijders- en 8 keer het constructeurs kampioenschap te winnen, maar deed daar minder lang over. Ferrari is sinds 1932 in competitie, terwijl McLaren pas in 1963 aan zijn eerste race deelnam. Van de 722 starts wist McLaren er 182 te winnen en wat dat betreft doen ze het beter dan Ferrari. Die wisten van de 852 starts 219 races te verzilveren, waarbij Michael Schumacher met afstand de meeste overwinningen behaalde.

LaFerrari
Alle 499 te vergeven LaFerrari’s zijn natuurlijk al uitverkocht, er is zelfs een reservelijst aangemaakt voor de mindere goden. Zoals het zou moeten, staat de auto bol van de innovatie en technische primeurs. Het eerste de eerste Ferrari met hybride aandrijving (HY-KERS) en heeft een totaal vermogen van 963 pk. De V12 produceert 800 pk en de elektromotor doet daar 163 pk bovenop. Een sprint naar 100 km/h is in minder dan 3 seconden gebeurd, 300 km/h is in 15 seconden bereikt en de topsnelheid is hoger dan 350 km/h. De prijs is niet bekend gemaakt, maar dit ligt hoogst  waarschijnlijk iets boven de miljoen euro.


McLaren P1

Na 2 decennia presenteerde McLaren een nieuwe hypercar, de P1. De specificaties van de auto werden nog voor de officiële presentatie vrijgegeven, 916 pk en 900 Nm koppel. Er worden 375 stuks gebouwd, voor krap 1 miljoen euro per stuk. De auto accelereert in minder dan 3 seconden naar 100 km/h, 300 km/h is in 17 seconden bereikt en de topsnelheid is elektronisch begrenst op 350 km/h. Net als Ferrari heeft McLaren ook gekozen voor een hybride aandrijving, tevens gestoeld op de ervaring opgedaan in de Formule 1.

Conclusie
Beide auto’s maken gebruik van actieve aerodynamica, hebben meer dan 900 pk en zitten in minder dan 3 seconden op de 100 km/h. Maar op papier lijken de specificaties van de LaFerrari een stuk sterker dan die van de McLaren P1. Toch benadrukt McLaren het rijders aspect een stuk meer dan Ferrari, zou de P1 sneller zijn op het circuit dan de LaFerrari?
Het is hoe dan ook een strijd waar elke petrolhead met smart naar uitkijkt.Categorie(ën)