4C resurrectie van Alfa Romeo 2 minutes leestijd

Alfa Romeo 4C Launch Edition 247
Op de beursvloer van Genève presenteerde Alfa Romeo een nieuwe sportwagen, de 4C. De introductie van de sportwagen volgt na een concept op dezelfde autosalon 2 jaar geleden. De kleine vederlichte sportwagen is meer dan alleen de eerste echte nieuwe Alfa Romeo in tijden, de auto is ook het startschot van de terugkeer naar de VS.

Lichtgewicht
Zonder twijfel het Unique Selling point van de 4C is zijn gewicht, terwijl de afmetingen van de coupé bijna 4 meter lang, 2 meter breed en 1.18 meter hoog zijn weegt deze slechts 895 kg! Een bijzondere prestatie te danken aan een carbon fiber chassis, aluminium motor en aluminium ophanging voor de diverse gemonteerde onderdelen.

Motor
De 4C voldoet zeker aan het bekende recept voor rijden met plezier, een in het midden geplaatste motor die de achterwielen aandrijft. De aluminium 1742cc 4-cilinder directe injectie multiAir turbo motor produceert 240 pk, goed voor een sprint naar 100 km/h in 4,5 seconden en een topsnelheid van 260 km/h. De gewicht/power verhouding komt daarmee uit op 1 pk voor ongeveer 4 kg.
Voor de transmissie heeft Alfa Romeo een eigen droge dubbele koppeling bak gekozen, een doorontwikkeling van die in de Giulietta en Mito.

Verenigde Staten
De introductie verliep, misschien wel zoals dat hoort met Italianen, niet geheel vlekkeloos. De auto zou zijn debuut maken op de Detroit Motor Show 2 maanden geleden, echter bleef zijn plek leeg. Alfa Romeo verklaarde dat de auto nog niet geheel af was en beloofde een introductie in Genève. Dat de VS een streepje voor heeft, blijkt wel uit de gelimiteerde Launch Edition modellen (boven afgebeeld). Voor de Amerikaanse markt zijn er 500 gereserveerd, voor de rest van de wereld zijn er slechts 400 te verdelen. Overigens belooft Alfa Romeo ook dat de 4C het begin is van een hele reeks nieuwe modellen.

Bouwen & Rijden
Vanwege de high-tech materialen heeft Fiat ervoor gekozen om de auto te bouwen in de fabriek van Maserati te Modena. Vanaf 2014 zullen daar circa 2500 auto’s per jaar van de band rollen, in eerste instantie worden er 1000 verdeeld over Europa en Noord Amerika, de rest over andere continenten.
Kopers in het Verenigd Koninkrijk kunnen al aan het einde van dit jaar de sleutels in ontvangst nemen, de rest van Europa volgt in 2014. Rijden kan in Nederland vanaf € 68.000,-Categorie(ën)