Extreem zuinige Volkswagen XL1 1 minute leestijd

Volkswagen XL1
De ontwikkeling van het kindje van Ferdinand Piëch, de Volkswagen XL1, heeft ruim een decennium geduurd, in Geneve werd de productie versie dan eindelijk onthuld. De auto oogt zeer futuristisch met een kleine knipoog naar de jaren 50, maar het belangrijkste is het extreem lage verbruik van 0,9 liter op 100 km.

Plug-in hybride
De auto verhuld zeker niet dat vol zit met innovatie. Minimale luchtweerstand (Cd 0.189) wordt behaald door het niet monteren van zijspiegels, de achterwielen af te dekken en de auto zo laag en rank mogelijk te houden. De motor is een 2 cilinder 800cc TDI, goed voor 48 pk, geholpen door 27 pk sterke elektromotor. De accu geplaatst achter in de neus heeft een maximale lading van 5.5 kWh. De prestaties van de auto zijn, naast het verbruik, niet echt relevant, in 12,7 seconden rijdt de auto 100 km/h, naar een topsnelheid van 160 km/h.

Gewichtig
De auto weegt slechts 795 kg en kan op de accu’s 50 km ver komen. Door de TDI verbrandingsmotor gekoppeld aan een 7-traps DSG transmissie, komt het totale bereik uit op een krappe 500 km. De CO2 uitstoot per kilometer komt uit op een eveneens zeer lage 21 gram per kilometer.

Kopen
De auto wordt vanaf dit jaar gebouwd door het eigen Karmann in Osnabrück, leveringen zullen eind dit jaar plaats vinden. Volkswagen zal in ieder geval 250 stuks bouwen, waarna het op bestelling produceert. Over de prijs is nog niets bekend.



Categorie(ën)