Sportief en luxe blijft groeien 3 minutes leestijd

Porsche Autosalon Geneve 2012
In de eerste weken van het nieuwe jaar wordt hard gewerkt op de administratie afdelingen om de verkoopcijfers te presenteren. Terwijl Franse merken een dikke min noteren, blijven met name de Duitse luxe merken gestaag groeien. VAG wist maar liefst 9 miljoen auto’s te verkopen, de BMW Group verbeterde ook zijn record met ruim 1,8 miljoen auto’s en Mercedes-Benz wist 1,4 miljoen auto’s aan de man te brengen. Voornamelijk door consumptie drang van de opkomende economieën hebben automakers van het luxe-segment geen last van de crisis.

BMW
In 2012 verkocht de BMW Group om precies te zijn 1.845.186 modellen, een plus van 10,6% over het vorig record dat in 2011 werd gevestigd. De merken van de BMW Group Mini en Rolls Royce wisten respectievelijk 301.526 en 3.575 modellen te verkopen. Met ruim 1,5 miljoen verkochte BMW‘s ziet het merk zijn koppositie in de luxe-markt verstevigen. Voor 2013 verwacht het merk een verdere groei, dankzij een uitbreiding van het modellen gamma en een nieuw sub-merk, BMW i.

Mercedes-Benz
De merken van Mercedes-Benz, Smart en Maybach noteerde 1,423,835 verkopen, een plus van 4,5%. Verantwoordelijk voor de groei waren de populaire nieuwe modellen A-klasse, SL-klasse en de AMG modellen die een plus van 30% noteerde. Smart wist in 2012 meer dan 100.000 modellen te verkopen, terwijl de uit productie genomen Maybach nog 234 werd verkocht, een opmerkelijke plus van 12%.

Audi
De Ingolstadters willen de grootste worden in het premium segment, met 1.46 miljoen verkochte auto’s in 2012 zitten ze BMW inderdaad dicht op de huid en noteren ze een plus van 11,7%. In Noord Amerika werd een grote groei genoteerd, plus 18,5%, in Azië verlieten 28,1% meer auto’s de showroom.

Volkswagen
In 2012 heeft VAG de grens van 9 miljoen auto’s doorbroken, 11,2% meer dan vorig-record jaar 2011. Of ze daarmee autobouwers GM en Toyota voorbij streven is onwaarschijnlijk, Toyota lijkt de race te winnen terwijl GM (in 2011 de meeste verkopen) het ook bijzonder goed heeft gedaan.
Volkswagen Passenger Cars wist 5.74 miljoen auto’s te verkopen, een mooie plus van 12,7% waarbij de verkopen in Europa onverminderd sterk bleven. In Noord Amerika werden er 25,5% meer auto’s verkocht, terwijl in Azië een eveneens grote plus van 23,2% werd genoteerd.

Porsche
Sinds kort onder de vlag van VAG, gaat het nog steeds voor de wind bij Porsche. 141.075 modellen verlieten de showroom, 19% meer dan in 2011 waarbij met name China (28,2%) verantwoordelijk was voor deze groei. Het merk wil de groei doorzetten, wat door de introductie van de 918 Spyder en (Baby-Cayenne) Macan, ze waarschijnlijk wel lijkt te lukken.

Lamborghini
De Italiaanse bolides gingen als nooit te voren, de immer gewilde Gallardo (1.161) en populaire, nieuwe Aventador (922) maakte een totale groei van 30% mogelijk. Daarmee maakt het kleinste merk van de VAG familie, de grootste groei.

Bentley
Ook de luxe engelse auto’s gingen hard, 8.510 auto’s werden er verkocht, 1.500 meer dan vorig jaar (+ 22%). De Verenigde Staten blijft de voornaamste afzet markt voor Bentley, maar de grootste groei werd genoteerd in het Midden-Oosten waar 815 auto’s werden verkocht, een groei van 44%. Het nieuwe, goedkopere Continental GT model met een V8 bleek het meest populair, met een vijfde van de verkopen.Categorie(ën)