11e Daker overwinning van Peterhansel 2 minutes leestijd

Mini Countryman All4 Dakar 2013 Stephane Peterhansel
Dakar veteraan Stéphane Peterhansel heeft zijn 11e Dakar Rally gewonnen. Samen met co-pilot Jean-Paul Cottret reed hij in een Mini All4 Racing Countryman van het privateer team Monster Energt X-Raid Team de rally uit in 38 uur, 32 minuten en 39 seconden. Daarmee was hij maar liefst 42 minuten sneller dan Giniel de Villiers in zijn Toyota Hilux, gevolgd door Mini rijder Loenid Novistkiy.

Mini
De zwaar aangepaste Mini kende een foutloze Dakar, nergens op het parkour van 8600 km lange rally ging er technisch iets mis. De auto is opgetrokken uit carbon fiber op een stalen chassis en wordt aangedreven door een 3 liter 6-in-lijn BMW diesel motor.

Sainz
De andere Dakar veteraan, Carlos Sainz van het Red Bull Qatar team kende een minder gelukkige Dakar editie, technische problemen zorgde voor een no-finish voor hem en teamgenoot Nasser Al-Attiyah. Amerikaan Robby Gordon haalde de finish wel, maar zijn Dakar valt te omschrijven als ‘opgefokt’, hij finishte op plaats 14.

2-wielers
KTM-rijder Cyril Despres wist als eerste motorrijder aan de finish te verschijnen, teamgenoot Francisco Lopez volgde op ruim 10 minuten. Beste Nederlander was Frans Verhoeven, hij noteerde een 9e plaats.

Quads
De Argentijn Marcos Patronelli profiteerde van het thuisvoordeel, op zijn Yamaha quad overheerste hij vanaf dag 2 het klassement. Icnagio Nicolas Casale en Rafal Sonik tevens rijdend op een Yamaha, konden niets anders dan volgen.

Trucks
Gerard de Rooy kon helaas zijn stempel niet drukken op deze editie van de Dakar, de Russische Kamaz trucks bleken geen partij voor zijn Iveco. Hij maakte het wel tot op de laatste dag spannend, maar mist het podium uiteindelijk op een paar minuten. De Rus Eduard Nikolaev pakte de overwinning.Categorie(ën)