Genomineerden Auto van het jaar bekend 1 minute leestijd

Auto van het jaar 2012 car of the year 2012
Sinds 1964 wordt elk jaar een auto van jaar gekozen, met nu voor de 2e keer in de historie 8 kanshebbers op de titel. De genomineerden zijn onder andere de Volkswagen Golf, Mercedes-Benz A-klasse en Toyota GT 86 / Subaru BRZ. Deze auto’s bleven over uit een shortlist van 36 modellen gepresenteerd op de Parijs Motor Show, waarbij de Mazda 6, Audi A3 en Kia See’d opvallende afvallers zijn. Vorig jaar was de Chevrolet Volt / Opel Ampera de winnaar, op de vooravond van de Autosalon Geneve, weten we wie dit label krijgt voor 2013.

Betaalbaar
In het verleden maakte bijzondere bolides nog wel eens kans op de titel, in 1978 was de BMW 7-serie de runner-up, in 1990 was het de Mercedes-Benz SL, in 1966 de Rolls Royce Silver Shadow in 1978 won de Porsche 928 zelfs de verkiezing. Maar sinds eind jaren ’90 staan er eigenlijk geen sportwagens of luxe-auto’s meer in de top 3.
Dit jaar is de door Toyota en Subaru samen ontwikkelde sportauto GT 86/BRZ de enige sportwagen van de lijst, de andere kanshebbers zijn Ford B-Max, Hyundai i30, Mercedes-Benz A-Klasse, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru BRZ/Toyota GT 86, Volkswagen Golf en de Volvo V40.

Regels
Om deel te mogen nemen aan de verkiezing dient de auto te voldoen aan een aantal criteria, zo moet de auto in de afgelopen 12 maanden op de markt gekomen zijn en moet de auto verkrijgbaar zijn in tenminste 5 Europese landen waar er jaarlijks tenminste 5000 stuks van worden verkocht.Categorie