Button wint de Braziliaanse GP 3 minutes leestijd

Jenson button brazil gp 2012 winner
Buiten al het geweld voor het wereldkampioenschap Formule 1 heeft Jenson Button de spectaculaire Braziliaanse GP op het circuit Juan Carlos Pace gewonnen. De Brit bleef koel tijdens de wisselende weersomstandigheden en profiteerde van de crash tussen Nico Hulkenberg en Lewis Hamilton. Fernando Alonso behaalde de tweede plaats, wat niet genoeg was voor zijn 3e wereldtitel. Felipe Massa eindigde na een sterke race wederom op het podium als 3e.

Start
Beide Red Bull’s komen slechter weg dan de rest en zowel Felipe Massa als Fernando Alonso vallen beide voor de nodige punten aan. Enkele bochten later krijgt Vettel een tik van achteren en spint hij zijn auto, Bruno Senna raakt de auto van Vettel nog hard en er is zichtbare schade op de RedBull. De Duitser viel terug tot de laatste positie in de race terwijl Alonso de 3e positie reeds in handen heeft.

Switch naar intermediate
In lap 10 stopt zowel Michael Schumacher als Mark Webber voor de intermediate band. Een ronde later komt Alonso, Hamilton en Vettel ook naar binnen omdat de regen ervoor zorgde dat slicks te gevaarlijk was om op te rijden. Jenson Button blijft  samen met Nico Hulkenberg op de slicks rondrijden en dat blijkt later de juiste keuze te zijn geweest. De regen werd minder en enkele ronden later was de  slick band de betere keus. Hülkenberg passeerde Button en liet daarmee zien zich thuis te voelen op het Braziliaanse GP in deze weersomstandigheden.

Safety car periode
Het aantal brokstukken op de baan zorgde ervoor dat de Safety car naar buiten moest komen. Dit zorgde er ook voor dat zowel Jenson Button en Nico Hülkenberg hun riante voorsprong kwijt waren. Na de herstart nam Hulkenberg een voorsprong van enkele seconden op beide McLarens. Echter waren de McLarens  sneller toen het circuit langzaam opdroogde, na foutje van Hülkenberg nam Hamilton de leiding over. Enkele ronden later verloor hij de Force India tijdens een inhaalactie voor de leiding en schakelde hij hiermee Hamilton uit.

Regen
De regen keerde terug en zorgde voor een moeilijke periode voor Vettel. Hij koos voor slicks, echter bleek dit verkeerde keuze te zijn waardoor hij deze later voor intermediates moest inwisselen. Vettel liet zijn strijdlust voor zijn 3e wereldtitel opnieuw zien en vocht zich naar voren. Alonso had het beter voor elkaar, hij koos voor intermediates nadat het leek alsof hij te lang was doorgereden op de slicks. Na zijn pitstop kwam hij achter Massa te rijden. De Braziliaan liet hem er gemakkelijk langs zodat Alonso op P2 lag. Vettel had zich echter al tot plaats zes geknokt waardoor Alonso’s P2 niet voldoende was.

Uitslag

  1. Jenson Button
  2. Fernando Alonso
  3. Felipe Massa
  4. Mark Webber
  5. Nico Hulkenberg
  6. Sebastian Vettel
  7. Michael Schumacher
  8. Jean-Eric Vergne
  9. Kamui Kobayashi
  10. Kimi Raikkonen

Winnaars en verliezers
Sebastian Vettel is de grote winnaar in Brazilië samen met Red Bull Racing. Vettel liet zien de titel waardig te zijn na zijn touché in de eerste ronde. Jenson Button wint de laatste GP van het seizoen en Scuderia Ferrari wordt 2e in het constructeurskampioenschap, niet slecht vergeleken met de start van het Italiaanse team.
Nico Hülkenberg vergooide een kans op de overwinning maar pakt toch een nette 5e positie.  De Braziliaanse Grand Prix kent met een race als dit geen verliezers.

Kampioenschap
Sebastian Vettel wint zijn 3e wereldtitel in de Formule 1. Met 3 punten meer dan Fernando Alonso mogen we spreken van een fantastisch seizoen wat tot het laatste moment spannend is geweest.Categorie