Grand Prix van Brazilië 2 minutes leestijd

Grand Prix Brazilie 2012 Interlagos Autódromo José Carlos Pace
Voor aanstaand weekend staat de laatste GP van dit seizoen op de kalender. Het wereldkampioenschap Formule 1 2012 zal op het circuit Jose Carlos Pace, beter bekend als Interlagos, worden beslist.

De Braziliaanse GP is op 2 circuits verreden; Jacarepagu en Interlagos. Alain Prost is de meester van de Braziliaanse GP,  6 maal stond hij op de hoogste trede van het podium. In de laatste jaren wist Red Bull 3x te winnen, terwijl Scuderia Ferrari 10x als eerste aan de streep is verschenen. McLaren wist hier echter 11 maal als eerste over de streep te komen.

Toch gaat alle aandacht naar de finale van het wereldkampioenschap tussen Sebastian Vettel en Fernando Alonso. Alonso moet op het podium eindigen om een kans te maken op de titel. Wint hij de race moet Vettel niet hoger dan 5e eindigen. Mocht Alonso 3e worden heeft Vettel genoeg aan een enkele punt. In een gelijke stand qua punten is Vettel kampioen omdat hij meerdere overwinningen  heeft.

Memorabele momenten

De crash van Fernando Alonso in 2003; de Spanjaard raakt het wiel van de eerder gecrashte Mark Webber en komt hard in aanraking met de muur. De race wordt direct stilgelegd en Giancarlo Fisichella wint zijn eerste GP.
Dezelfde race zorgde er eerder al voor dat veel coureurs werden verrast door de heftige regenval in bocht 3.  

Michael Schumacher’s afscheid in 2006; gaf in Monza aan te stoppen en maakte nog kans op zijn 8e wereldtitel. Kwalificeerde zich als 10e door een fout in de brandstoftank. Echter reed hij zich snel naar voren maar viel hij door een lekke band als laatste terug. Wat volgde was een inhaalrace tot P4. De Duitser nam toenmalig waardig afscheid van de Formule 1.

In 2007 wint Kimi Raikkonen zijn eerste en enige wereldtitel voor Ferrari. Hij blijft Fernando Alonso en Lewis Hamilton van McLaren in een spannende race voor. In 2008 was Lewis Hamilton het snelste, terwijl Felipe Massa wint pakt Hamilton in de laatste ronde genoeg punten bij elkaar voor het wereldkampioenschap.

TV
De Braziliaanse GP is zowel op Zaterdag als Zondag te zien om 17:00 uur Nederlandse tijd.



Categorie