Hamilton wint de Amerikaanse GP 4 minutes leestijd

Grand Prix Amerika 2012 Lewis Hamilton podium GP of Americas
Lewis Hamilton heeft zijn tweede Amerikaanse GP op zijn naam geschreven. Eerder won hij al op Indianapolis in 2007, nu wint de Brit op het nieuwe Circuit of the Americas in Austin, Texas.  Sebastian Vettel eindigde als 2e, Fernando Alonso maakt het podium compleet en zorgt hierdoor dat de beslissing in het wereldkampioenschap pas in Brazilië zal worden beslist.

Start
De voorspelde problemen bleven bij de start gelukkig uit. Sebastian Vettel komt, dankzij de schone kant van de baan, beter van zijn plek. Mark Webber valt direct de McLaren van Lewis Hamilton aan terwijl Fernando Alonso van P7 naar P4 gaat. Alonso kreeg reeds voor de start al een plek extra omdat zijn teamgenoot Felipe Massa een 5 plaatsen grid-penalty kreeg. Dit omdat het team van Ferrari expres de zegeling van de versnellingsbak had gebroken. Iedereen komt goed door de gevreesde eerste bocht welke blind is en na een recht stuk wat flink omhoog komt. De gewoonlijke gevechten in de volgende bochten maakte duidelijk dat dit circuit erg vuil is buiten de ideale lijn, diverse rijders kwamen buiten de schone ideale lijn en verloren plaatsen.

Vettel & Hamilton
Sebastian Vettel wist een flinke voorsprong op de bouwen in de eerste 10 ronden van de GP. Lewis Hamilton heeft enkel goed weten te pareren en was binnen 8 ronden zelfs binnen een seconde van de Red Bull. Uiteraard reed Vettel met het kampioenschap in gedachte, zeker na het uitvallen van Mark Webber door een probleem met KERS. Ook na de pitstops kwam Hamilton wederom dichtbij Vettel en blijft hij de druk op de Red Bull opvoeren. Ronde na ronde komt Hamilton tekort achter de Red Bull, tot ronde 42 wanneer de McLaren dicht genoeg zat en er met DRS voorbij kwam. Vettel neemt genoegen met P2.

Felipe Massa
Sinds zijn contract is verlengt rijdt Felipe Massa met meer zelfvertrouwen. De Braziliaan ging er mee akkoord om een straf van 5 plaatsen te creëren om zodoende zijn teamgenoot aan de schone kant van de grid te laten starten. Massa moest zelf van P11 starten maar reed zijn Ferrari, ongezien maar magnifiek, naar P4 en bewijst hiermee een goede dienst aan het team.

Eentonig en stoffig
Een nagelnieuw circuit, behoorlijk wat promotie en een eerste bocht waar iedereen lovend over is bracht helaas niet de spanning waar de Formule 1 fans op zitten te wachten. Doordat het circuit nagelnieuw is was het buiten de ideale lijn erg stoffig wat inhalen erg moeilijk tot onmogelijk maakte. De eerste Amerikaanse GP sinds 2007 kan als een eentonige GP worden bestempeld met enkel inhaalacties tijdens de start, voor de eerste bocht en in de DRS zone. Pijnlijk was het om te zien dat Lewis Hamilton er lang over deed om Sebastian Vettel in te halen en daarna niet uit kon lopen.

Uitslag

  1. Lewis Hamilton
  2. Sebastian Vettel
  3. Fernando Alonso
  4. Felipe Massa
  5. Jenson Button
  6. Kimi Raikkonen
  7. Romain Grosjean
  8. Nico Hulkenberg
  9. Pastor Maldonado
  10. Bruno Senna

Winnaars en verliezers
Red Bull Racing heeft het wereldkampioenschap Formule 1 voor de constructeurs gewonnen. Het team heeft meer punten voorsprong dan dat er in de overige race te behalen is en kan de champagne reeds openen. Aan Vettel volgende week de beurt om ook het rijders kampioenschap te beslissen.
Het Mercedes AMG F1 team pakt echter wederom geen punten. Nico Rosberg’s kwalificatie was wederom teleurstellend voor het Duitse team en waar Michael Schumacher in de kwalificatie nog van zich liet spreken was het na een ronde of 15 al duidelijk dat Mercedes niets in de top 10 te zoeken heeft. Het team is duidelijk bezig met volgend seizoen, dat is hieruit op te maken, maar mag wederom van geluk spreken dat ook het Zwitserse Sauber puntloos uit Amerika komt zodat het alsnog de 5e plaats in het kampioenschap voor constructeurs in handen heeft.

Kampioenschap
Doordat Lewis Hamilton de race in Amerika wist te winnen loopt Sebastian Vettel 13 punten uit op Fernando Alonso. Dit hadden er meer kunnen zijn. De winnaar is het publiek in Brazilië want zij zullen een finale voorgeschoteld krijgen met daarin de uitkomst van het wereldkampioenschap Formule 1. Met de Ferrari als jagend paard op de Red Bull.



Categorie