Raikkonen wint GP Abu Dhabi 4 minutes leestijd

Kimi Raikkonen heeft de event volle GP van Abu Dhabi gewonnen. Fernando Alonso eindigde als tweede terwijl Sebastian Vettel na een fantastische inhaalrace de derde plek opeiste. De GP van Abu Dhabi was vol spektakel, crashes tussen rijders, tweemaal moest de Mercedes AMG Safety Car de race neutraliseren en uiteindelijk eindigen 4 wereldkampioenen in de top 4.

Start
In bocht 1 raken Bruno Senna en Nico Hulkenberg elkaar, Senna kan zijn weg vervolgen terwijl het voor Hulkenberg het einde van de race betekend. Mark Webber heeft een slechte start en verliest veel plekken, komt voor Fernando Alonso te rijden maar de Spanjaard haalt Webber in op het tweede rechte stuk, een gewaagde actie waarmee hij liet zien niet zomaar punten te willen pakken. Dit omdat Sebastian Vettel vanuit de pits moest starten. Kimi Raikkonen had een fantastische start en ligt 2e, Pastor Maldonado zet zijn Williams zonder problemen stevig op P3 neer.

Crash
Een behoorlijke crash tussen Nico Rosberg en Narain Karthikeyan zorgde voor de éérste Safety Car situatie van de race. Rosberg parkeerde zijn Mercedes bovenop de HRT nadat het er naar uit zag dat de HRT technische problemen had. Deze crash in ronde 9 was te vroeg voor de rijders om hun enige pitstop van de race te maken. Tijdens deze Safety Car periode zagen we de frustratie van Sebastian Vettel naar boven komen: Vettel had een confrontatie met Daniel Ricciardo, coureur van Toro Rosso, tijdens het opwarmen van de slicks raakt Vettel het DRS bord omdat hij uit moest wijken voor Ricciardo.

McLaren wederom onbetrouwbaar
Ronde 20 en Lewis Hamilton moet opgeven. De McLaren laat wederom een coureur in winnende positie in de steek. Het uitvallen van Lewis Hamilton geeft de leiding aan Kimi Raikkonen in de Lotus.

DRS en de tweede Safety Car situatie
De DRS zone leverde genoeg spektakel op: Fernando Alonso op Pastor Maldonado. Mark Webber’s touché met Maldonado. Jenson Button passeert een ronde later Maldonado. Een prachtig gevecht net na deze DRS zone tussen Sergio Perez, Paul di Resta, Romain Grosjean en Mark Webber eindigt uiteindelijk in tranen wat de tweede Safety Car periode. Perez snijdt na het buiten de baan raken de Fransman af welke in het pad van Webber stuurt en zo de Red Bull rijder en zichzelf uitschakelt. Perez werd later door de wedstrijdleiding bestraft voor zijn actie en kreeg een

Slot
4 wereldkampioenen vechten het met elkaar uit, Fernando Alonso, Jenson Button en Sebastian Vettel gaan tot het einde met elkaar. Een prachtig voorbeeld hoe je elkaar laat leven terwijl toch elke rijder 100% geeft. Kimi Raikkonen was er echter al vandoor gegaan. Uiteindelijk pakt Sebastian Vettel toch de McLaren van Jenson Button waardoor Vettel een puike prestatie neerzet. Gestart in de pits en eindigen op P3 zorgt er voor dat als hij zijn 3e wereldtitel binnenhaalt deze wel verdiend is.

Uitslag

  1. Kimi Raikkonen
  2. Fernando Alonso
  3. Sebastian Vettel
  4. Jenson Button
  5. Pastor Maldonado
  6. Kamui Kobayashi
  7. Felipe Massa
  8. Bruno Senna
  9. Paul di Resta
  10. Daniel Ricciardo

Winnaars en verliezers
Kimi Raikkonen wint zijn eerste GP sinds de Belgische GP in 2009. Het is de eerste overwinning van het Lotus GP team. Een overwinning van Raikkonen zat er al aan te komen alleen was de Lotus steeds niet snel genoeg. Vandaag viel alles goed, vanaf de start pakte de Fin de tweede plaats en dankzij het uitvallen van Lewis Hamilton leek het behoorlijk zeker dat hij voor de overwinning kon gaan.

Mercedes gaat wederom zonder punten naar huis maar liet dit weekend al te vaak weten enkel met de auto voor 2013 bezig te zijn. Ook Lewis Hamilton leek niet ongelukkig nadat de McLaren de Brit wederom geen overwinning kon geven. Beide zijn met 2013 bezig.

Kampioenschap
Fernando Alonso heeft een achterstand van 10 punten op Sebastian Vettel. Het is nu enkel tussen beide rijders om het uit te maken wie zijn 3e wereldkampioenschap wint. Vettel is in het voordeel, vooral door vandaag als laatste gestart te zijn en toch als 3e over de streep te komen zal hij mentaal sterk naar Amerika reizen.



Categorie