Vettel wint GP India 3 minutes leestijd

Sebastian Vettel GP India 2012 Buddh International circuit
Sebastian Vettel heeft zijn 4e overwinning op rij geboekt en versterkt hiermee zijn leiding op Fernando Alonso. De Spanjaard behoud het kampioenschap nog spannend door een tweede plaats te pakken. Teamgenoot Mark Webber maakt het podium compleet met een derde plaats.

Start
Beide Red Bull’s vanaf de eerste startij, beide McLarens en Ferrari’s daar direct achter. Fernando Alonso pakt in de eerste ronde op het rechte stuk na bocht drie beide McLaren’s op topsnelheid, echter pareerde Jenson Button de aanval van de Ferrari. Michael Schumacher heeft na contact in de eerste paar bochten een lekke rechter achterband opgelopen en heeft vanaf achteraan zijn moeten vervolgen. Tevens zagen we de Toro Rosso van Jean-Eric Vergne in de pit met schade nadat hij Schumacher op zijn achterband raakte.

Vettel zet orde op zaken
Terwijl Fernando Alonso in gevecht is met Jenson Button, noteert Sebastian Vettel de snelste rondetijd en loopt hij snel uit op zijn teamgenoot Mark Webber en de rest van het veld. Beide Red Bull’s wisselde snelste rondetijden,  Fernando Alonso wist beide Red Bull’s nog enigszins bij te houden. Halverwege de race, voor de pitstops komt Fernando Alonso steeds dichter bij Mark Webber, dit laat duidelijk zien dat de Ferrari het tempo van de Red Bull’s bij kan houden.

Mercedes AMG vs Sauber
De strijd tussen Mercedes en Sauber leek richting Sauber te vallen na de lekke band van Michael Schumacher, echter in ronde 22 moest Sergio Perez opgeven omdat ook hij een lekke band reed op de voorvleugen van een Toro Rosso.

Pitstops
Veel coureurs zaten op een 1 stop strategie, dit zorgde ervoor dat sommige rijders problemen kregen met hun banden. Kimi Raikkonen stopte eerder dan Felipe Massa, hoopte hierbij voor de Braziliaan weer de baan op te keren, echter mislukte zijn tactische aanval. Beide Red Bull’s reden inclusief Lewis Hamilton erg lang door op de zachte band, Mark Webber stopte als eerst van het duo en kwam net voor Fernando Alonso terug op de baan wat een prachtig gevecht opleverde. Sebastian Vettel controleerde het tempo voorop de race en kon het langst doorrijden voordat hij uiteindelijk in ronde 34 zijn pitstop maakte.

Alonso
Tijdens de race werd er door Ferrari in het Italiaans aan Fernando Alonso gevraagd om zijn talent te gebruiken. In ronde 48 lukte het Fernando Alonso om de Red Bull van Mark Webber in te halen. Hierbij moet gezegd worden dat de Red Bull een KERS probleem aan boord had. Toch heeft Alonso wederom het geluk dat een ander een technisch probleem heeft, wat toch de basis zal zijn voor een mogelijke 3e wereldtitel.

Uitslag 

  1. Vettel
  2. Alonso
  3. Webber
  4. Hamilton
  5. Button
  6. Massa
  7. Raikkonen
  8. Hulkenberg
  9. R
  10. H

Winnaars en verliezers
Red Bull Racing is de grote winnaar in India. Het team geeft Sebastian Vettel alweer de 4e overwinning op rij, terwijl Mark Webber net als de vorige GP’s de tweede plaatst op de startopstelling pakte was dit een nieuw record voor het team.

Verliezer is wellicht het KERS systeem van Mark Webber. Ronde na ronde leek het een 1-2 voor Red Bull Racing te worden totdat de problemen bij de auto van Mark Webber aan het licht kwamen.

Kampioenschap

Het kampioenschap blijft mede dankzij het KERS probleem van Mark Webber spannend. Sebastian Vettel wint zijn 4e race op rij en versterkt zijn leiding, echter is Fernando Alonso (in punten) niet ver achter. Met nog 2 races te gaan kan het nog ieders kant op.



Categorie