Worsteling van Ford 2 minutes leestijd

2014 Ford Mondeo Paris Motor Show 2012
Het rommelde al enige tijd bij de Ford vestiging in het Belgische Genk en op de dag dat de fabriek 50 jaar bestaat is het besluit om te sluiten genomen. In 2014 zullen de werknemers voor het laatst aan de slag gaan, het collectief ontslag van de 4300 werknemers zou reeds zijn aangevraagd, al zijn er nog gesprekken met de vakbonden. Topman van Ford Europe Stephen Odell hoopt met een grote reorganisatie weer winstgevende groei te behalen. Echter is de fabriek in België slechts 1 van de vele problemen bij Ford.

Ontslagen
Niet alleen voor de Belgische fabriek waar de Galaxy, S-Max en Mondeo worden gebouwd, is een intentie om te sluiten. Ook in het Engelse Southampton waar 534 personeelsleden de Transit bouwen zal moeten sluiten. De bestelbus wordt ook in Turkije geproduceerd, het open houden van de Engelse fabriek is economisch niet meer haalbaar en zal al volgend jaar sluiten. Naast de Transit fabriek, zal ook het panelenproductie bedrijf te Dagenham verdwijnen.
De productie uit Genk verhuist volgens de vakbonden naar het Spaanse Valencia, het voornemen is om in 2014 te stoppen. In totaal wordt voor circa 13% van de werknemers in Europa het ontslag aangezegd.

Mondeo
Op een minimalistische Paris motor show stand (die bezet en bestickert is geweest door boze Ford werknemers) presenteerde Ford vol trots de nieuwe Mondeo. De sportief gelijnde auto werd positief ontvangen echter is er een maar, de auto zal pas in 2014 op de markt komen.

Update 26-10 – 12:30 : Sinds vanmorgen hebben werknemers de toegang tot de fabriek geblokkeerd. Een groep van circa 200 personen houden onder andere vrachtwagens tegen die het terrein op of af willen. Vanmiddag bespreekt het management de afvloeiingsregeling voor de personeelsleden, bronnen vertellen dat er een maximum is van € 77.000 voor de langst zittende werknemers. Omdat het management het terrein niet op kon, is er een mobiel kantoor ingericht voor de fabriek.

Update 26-10 – 25:30 : De werknemers gaan zich settelen. Ging in de nacht van dinsdag op woensdag de eerste auto (een S-Max) in vlammen op, vandaag gaan de brandhaarden gewoon door. Meerdere brandjes houden de demonstranten warm, die overnachten in geplaatste tenten. Zo doen de werknemers een ‘Occupy Ford’.Categorie(ën)