Vettel wint in Korea 4 minutes leestijd

Korea Grand Prix Gangnam Style PSY Red Bull Racing Webber Vettel
Sebastian Vettel heeft zijn 3e overwinning op rij geboekt en pakt hiermee ook de leiding van Fernando Alonso af. Teamgenoot Mark Webber pakt de tweede plaats waardoor Red Bull haar positie bij de constructeurs versterkt. terwijl Alonso de schade nog enigszins beperkt weet te houden met een 3e positie.

Start
Sebastian Vettel had direct na de start de eerste plaats van teamgenoot Mark Webber te pakken. Het gehele veld gaat met veel duw en trekwerk doorde eerste bocht, echter zonder schade, op wat lichte touché’s na. 1200 meter verder in de derde bocht gaat het echter mis, na het lange rechte stuk waar veel coureurs elkaars slipstream oppakken raakt Kamui Kobayashi de auto’s van Jenson Button en Nico Rosberg. Button moest direct opgeven met een kapotte voor-ophanging en voorvleugel. Nico Rosberg’s Mercedes viel een ronde later uit door schade aan de radiator. Kobayashi zelf kon na een pitstop, waar zijn voorvleugel werd vervangen, zijn weg vervolgen. Later kreeg hij een ‘drive through’ penalty voor zijn actie.

DRS
Na de heftige eerste ronde van de GP met diverse uitvallers waren de rondes die hierop volgden eentonig te noemen. DRS werd door de FIA kortstondig uitgeschakeld i.v.m. de auto van Rosberg. Hier en daar vertoonden zich mooie gevechten, echter allemaal dankzij het met 80 meter verlengde DRS gedeelte voor bocht 3. Kritisch punt was dat het voor de verdedigende coureur vrijwel onmogelijk was daadwerkelijk te verdedigen.

Hamilton & McLaren Mercedes vallen af
Gestart van plaats 3, langzaam wegvallend naar plaats 10. Hamilton liet vrijdag al doorschemeren dat hij de Red Bull’s waarschijnlijk niet zou kunnen aanvallen maar dat de McLaren uiteindelijk op P10 zou finishen had niemand verwacht. Mede door de uitvalbeurt van Button en het sterkte optreden van Ferrari verliest McLaren de 2e plaats in het constructeurs kampioenschap aan het Italiaanse team.

Kunstgras
Sinds de FIA begin 2000 circuits de opdracht gaf grindbakken te vervangen voor uitloopstroken hebben veel circuits gekozen om kunstgras buiten de curbstones neer te leggen. Na de Koreaanse GP zal dit opnieuw het middelpunt van de belangstelling zijn nadat Lewis Hamilton’s McLaren over een stuk reeds los zittend kunstgras reed en dit ronden lang aan zijn McLaren bleef hangen.

Uitslag 

  1. Vettel
  2. Webber
  3. Alonso
  4. Massa
  5. Raikkonen
  6. Hulkenberg
  7. Grosjean
  8. Vergne
  9. Ricciardo
  10. Hamilton

Winnaars en verliezers
Vettel pakt dan wel de leiding in het kampioenschap, de grote winnaar van deze GP is wellicht Felipe Massa. De tweede rijder bij het team van Ferrari reed wederom een sterke race en dat kan er wellicht voor zorgen dat Massa ook volgend jaar bij Ferrari zal rijden, iets wat Eddie Jordan op de BBC eerder al liet doorschemeren dat dit nieuws eerdaags bekend zal worden gemaakt. Met 30 punten uit de laatste twee wedstrijden laat de Braziliaan zien wat hij kan.

Echte verliezers in Korea kunnen we niet noemen. Wel zit Mercedes AMG GP in de problemen, met beide auto’s buiten de punten mag het team van geluk spreken dat ook Sauber een slecht weekend meemaakte. Mercedes was begin dit jaar het meest innovatieve team in de paddock, echter moeten zij alles uit de kast halen om het Zwitserse team achter zich te laten, Mercedes heeft een voorsprong van 20 punten op Sauber met nog 4 races te gaan.

Kampioenschap
Alonso was de leider van het kampioenschap sinds de GP van Valencia, maar is deze nu kwijt aan Vettel. De Spanjaard heeft een achterstand van 6 punten op de Duitser die in goede doen is na 3 overwinningen op rij. Raikkonen behoud de 3e plek in het kampioenschap mede dankzij een 5e plek in Korea maar ziet de kans om wereldkampioen wederom slinken.



Categorie