GP op Suzuka 3 minutes leestijd

Suzuka preview
In 1961 gaf Honda opdracht om een test circuit te laten bouwen. Dit circuit genaamd Suzuka, ontvangt dit weekend het Formule 1 circus. Het Suzuka circuit ligt 50 km van Nagota en is ontworpen door de Nederlander Hans Hugenholtz. Het circuit is slechts een deel van een groot pretpark met onder andere zwembaden, hotels en diversen golfbanen.

Technisch en snel
De Formule 1 deed zijn intrede in 1987, op het 5864 meter lange circuit is sinds dien het enige Formule 1-circuit ter wereld dat een 8-vorm heeft, wat een uniek circuit maakt. Het circuit is op te delen in twee delen, een technisch en snel deel. Direct na start-finish begint het technische deel, bochten zoals Gyaku Bank, Dunlop, Degner vragen veel kwaliteit van de coureur. Na de hairpin begint het snelle gedeelte van het circuit, 200R en Spoon zijn zeer snelle bochten maar vallen in de schaduw van 130R. 130R is een bocht wat in de Formule 1 volgas genomen wordt en zo in de categorie Eau Rouge valt, verlies je hier snelheid dan zul je ongetwijfeld flink moeten verdedigen in de volgende Casino Triangle chicane.

Historie
Suzuka is voor Formule 1 fans een prachtig circuit. De vroege tijden voor Europese fans, de prachtige gevechten uit het verleden zoals Senna en Prost (welke het elkaar meerdere jaren zeer lastig maakten), de fantastische inhaalactie van Alonso op Schumacher voor de 130R in 2005 of Raikkonen  in hetzelfde jaar voor de eerste bocht Fisichella’s Renault buitenom voorbij gaat. Een jaar later laat de Ferrari van Schumacher hem in de steek, uit leidende positie viel de Duitser uit door een opgeblazen motor. In 2007 en 2008 werd de Japanse Grand Prix op de Fuji Speedway verreden.
Desalniettemin won Schumacher maar liefst 6 keer op Suzuka, Vettel, Hakkinen, Hill en Senna wonnen er  2 maal. Hakkinen werd met beide zegens tevens wereldkampioen Formule 1. Dit omdat Suzuka vaak gebruikt werd als seizoensafsluiter.

Lokale tijd & weersverwachting
In verband met het tijdsverschil moeten de Europese kijkers vroeg hun bed uit, de kwalificatie op zaterdag begint om 7 uur in de ochtend, de race op zondag is om 8 uur.
Het weer ziet er goed uit in Japan. Het gehele weekend zonnig en rond de 25 graden.

Favoriet
Kobayashi, uitkomend voor Sauber, is de grote favoriet. Niet zozeer voor de overwinning of titel maar wel van alle toeschouwers in Japan. Het publiek staat bekend om de lokale rijders zeer fanatiek te steunen. Kobayashi kan tijdens zijn thuisrace op veel steun rekenen.

Schumacher

Afgelopen Donderdag is bekend geworden dat Michael Schumacher volgend jaar sowieso niet achter het stuur van een Formule 1 bolide zal zitten. Dit is ook direct het enige wat de Duitser te melden had. Schumacher heeft bedankt voor een aantal aanbiedingen. Motorsportbaas Norbert Haug ziet de Duitser graag bij Mercedes, echter is ook daar niets over bekend wat voor rol hij voor Schumacher over heeft.



Categorie