Overname NedCar beklonken 2 minutes leestijd

Mini Paris Motor Show 2012 VDL Nedcar Born
Grote zaken nemen veel tijd, maar nu zijn eindelijk alle contracten getekend tussen VDL en BMW Mini. Vanaf medio dit jaar had BMW Mini interesse om het door Mitsubishi verlaten NedCar via VDL te betrekken, vanmorgen is de deal definitief aangekondigd. Op 1 januari 2013 zal de onafhankelijke autoproducent VDL NedCar een feit zijn.

Productielijn
Het nieuwe VDL NedCar zal in opdracht van derden auto’s produceren, de deal met BMW Mini was altijd al een voorwaarde voor het familiebedrijf om de fabriek in Born daadwerkelijk over te nemen. Het bedrijf zal eerst de productielijnen verbouwen voor de auto’s die vanaf Q2 2014 van de band zullen rollen. De fabriek met 1500 werknemers kent een maximale productie van 200.000 auto’s op jaarbasis.

Zegen
FNV Bondgenoten bestuurder Henk van Rees was vol lof over het akkoord van de ‘overlever pur sang’. ‘Dat uitgerekend BMW voor NedCar kiest, is de ultieme erkenning van het vakmanschap en de prestaties van de 1500 autobouwers in Born. Een beter keurmerk kun je niet krijgen.’
Toch kan het nieuw gevormde bedrijf niet op zijn laueren rusten, het is nu afhankelijk van een enkele opdrachtgever en zal in de toekomst op zoek moeten naar meer contracten.

Update 1-10 – 15:20
NedCar en het ministerie van Economische Zaken maakten bekend dat VDL Groep directeur Wim van der Leegte per 14 december alle aandelen van Mitsubishi overneemt. Voor alle werknemers is ontslag aangevraagd waardoor deze per 1 januari in de WW belanden. Echter zullen (nagenoeg) alle werknemers uiterlijk op 1 januari 2015 weer in dienst treden bij VDL NedCar. De WW uitkering zal door NedCar worden aangevuld tot 100% van het huidige salaris. Een aantal personeelsleden kunnen aan de slag om de nieuwe productielijn op te richten, andere kunnen op detacheer basis aan de slag bij andere bedrijven van de VDL Groep, of bij BMW in Duitsland of Engeland.Categorie(ën)