Vettel wint GP Singapore 3 minutes leestijd

De tweede Grand Prix van het jaar op een stratencircuit, ook de tweede Grand Prix dit jaar in een stadstaat. Deze race werd gehouden onder kunstlicht en levert altijd spektakel en verassingen op. Wie had gedacht dat Pastor Maldonado zijn Williams op P2 neer wist te zetten?
Te verwachten was een zachte start. Romain Grosjean was dan wel terug maar niet zonder enige woordenwisseling. Na de kwalificatie kreeg hij stevige kritiek van Mark Webber, die hem dan wel met een knipoog toesprak dat Grosjean een gewaarschuwd mens is.
De start verliep, op wat dringen en wurgen na in de eerste bocht zagen we alleen Vitaly Petrov (schade aan de voorvleugel) en Felipe Massa binnen komen voor nieuwe banden.

Langdradig
Het eerste uur kunnen behoorlijk kleurloos noemen. Weinig actie, coureurs reden allemaal meer dan een seconde van elkaar zodat het DRS systeem ook geen optie was. Geen safety car momenten, wat dan wel weer ten goede komt aan de kritiek van de laatste tijd.
Gelukkig is daar altijd Narain Karthikeyan, de Indiër wist zichzelf in de kijker te rijden door zijn HRT in de muur te stationeren. De crash bij het ingaan van de tunnel zorgde voor éérste safety car fase.

Uitvalbeurt Hamilton
Voor Lewis Hamilton zag het er lang naar uit dat hij deze race controleerde, hij maakte geen enkele fout tijdens de safety car fase, had een goede voorsprong op Sebastian Vettel.
Toen zijn versnellingsbak echter haperde was het snel voorbij, de Brit gaf nog aan dat eerst de 3e versnelling al weg viel maar toen daarna de aandrijving geheel wegviel was het over. Vettel kreeg de leiding in de schoot.

Aanvaring Schumacher tegen Vergne
Waar Michael Schumacher vorig jaar amateuristisch tegen Jaime Alguersuari reed gebeurde het dit jaar opnieuw tegen Jean-Eric Vergne. Schumacher verklaarde later dat de auto niet afremde, het zag er op de televisiebeelden uit alsof de Duitser een moment zijn oplettendheid miste. Michael zal in Japan als best vanaf de 11e plek starten dankzij een 10 plaatsen grid penalty.

Pitstops, herstart en Alonso
Doordat de safety car wederom het circuit op kwam, om de schade van de Mercedes-Benz en de Toro Rosso op te laten ruimen, maakten veel coureurs hun tweede pitstop.
Dit leverde weinig actie op, Jenson Button kon Sebastian Vettel niet aanvallen en Fernando Alonso liet wederom zien dat hij de nieuwe ‘professor’ is. Hij zorgde ervoor dat degene achter hem geen gevaar vormde en liet Vettel en Button het met elkaar uitvechten.

Uitslag

  1. Sebastian Vettel
  2. Jenson Button
  3. Fernando Alonso
  4. Paul di Resta
  5. Nico Rosberg
  6. Kimi Raikkonen
  7. Romain Grosjean
  8. Felipe Massa
  9. Daniel Ricciardo
  10. Mark Webber

Winnaars en verliezers
Fernando Alonso, wederom omdat hij in zijn jeugd waarschijnlijk goed naar Alain Prost gekeken heeft weet hij wat nodig is om het kampioenschap binnen te halen. Hij stuurde zijn Ferrari wederom naar het podium en zag, de grote verliezer van dit weekend, Lewis Hamilton nul punten scoren. Voor Hamilton lijkt het kampioenschap nu toch buiten bereik. Sebastian Vettel is nu de directe tegenstander voor Fernando Alonso, hij staat 29 punten achter.

De eerstvolgende Grand Prix is over 2 weken in Japan, verreden op het prachtige Suzuka.

[nggallery id=100]



Categorie