Button wint GP België 4 minutes leestijd

Spa Francorchamps 2012 crash La Source
Spa-Francorchamps, het circuit waar iedereen eens van heeft gehoord was vandaag de locatie van het Formule 1 circus. Na de lange zomervakantie van 5 weken is er geen betere locatie bedenkbaar dan het 7 kilometer lange circuit. Met bochten als Eau Rouge, Rivage, Pouhon en Blanchimont krult het asvalt zich in de Belgische Ardennen.

Crash
Het ultieme bewijs dat een Formule 1 race op het circuit Spa-Francorchamps nooit saai is werd slechts 200 meter na de start al bevestigd: Het samenkomen van Romain Grosjean en Lewis Hamilton zorgde ervoor dat beide, inclusief Fernando Alonso en Sergio Perez, (gelukkig ongedeerd) konden uitstappen. Kamui Kobayashi werd mede geraakt en moest hierdoor een bezoek aan de pits brengen om uiteinderlijk als 13e te eindigen. Het team had tijdens de kwalificatie alles nog goed voor elkaar, een tweede en vierde plaats betekende de beste startposities van dit jaar voor het Zwitserse team.

Romain Grosjean werd na de race als verantwoordelijke bestempeld voor deze crash. Omdat hij dit jaar al vaker als verantwoordelijke werd gezien tijdens start-crashes kost hem dit de Italiaanse Grand Prix, hij wordt voor 1 wedstrijd geschorst. Pastor Maldonado zal in Italië tevens 10 startplaatsen inleveren, dit door een touché met Timo Glock.

Raikkonen vs. Schumacher
Michael Schumacher was mede dankzij de crash doorgeschoven naar de 5e positie. Hij wist beide Force India coureurs op het Kemmel stuk in te halen dankzij zijn DRS systeem. Om zo een prachtig gevecht met Kimi Raikkonen aan te gaan. Schumacher stak de Fin, wederom dankzij zijn DRS systeem, voorbij. Echter was dat niet voldoende om hem achter zich te houden. Met waarschijnlijk de mooiste inhaalactie van het seizoen zette Raikkonen zijn Lotus Renault naast de Mercedes AMG van Schumacher om hem voor Eau Rouge in ‘Webber style’ te passeren.

Uitslag
Jenson Button, van pole gestart, zorgde er 44 ronden later voor dat hij de eerste dit seizoen is om een race van start tot finish te winnen. Hij reed onbedreigd naar de zege en wist dankzij zijn fijne rijden dit met een 1 stop strategie te doen. Naast Jenson Button koos ook Sebastian Vettel voor een 1 stop strategie. De Duitser rijdend voor RedBull Racing koos hiervoor na een matige kwalificatie, slechts de 10e startplek. Kimi Raikkonen, vanaf de 3e plek gestart eindigde ook op deze positie.

Nico Hulkenberg zette zijn Force India auto na een ijzersterk optreden neer op de 4e plaats. Ze moeten bij Williams het geld van Pastor Maldonado toch heel hard nodig gehad moeten hebben, het scenario Hulkenberg in de Williams had een mooi seizoen kunnen opleveren voor het Britse team. Felipe Massa kwam goed uit de zomerperiode maar of dit hem een plekje voor volgend jaar zal opleveren? Hij reed zich goed naar voren en beloonde zichzelf met een mooie 5e plaats.

Mark Webber kreeg al vroeg in de wedstrijd zijn ontketende teamgenoot langs zich heen en moet genoegen nemen met een teleurstellende 6e plaats in de Ardennen. Hij ziet Sebastian Vettel nu boven hem in het kampioenschap, betekend dit ook wederom de nummer 2 status voor de Australiër?
Michael Schumacher reed een goede race voor 75%. Zijn strategie om een 1-stopper te doen was tactisch in orde omdat hij van een 13e startplek moest komen. Echter waren de banden van de Duitser na dik 24 ronden toch echt aan het eind en moest er alsnog een tweede pitstop gemaakt worden. Later viel hij verder terug door een mankement met de versnellingsbak en konden de zachte banden ook geen verbetering dan 7e brengen.
Het Toro Rosso duo scoorde in Francorchamps meer punten dan het dit gehele seizoen bij elkaar reeds bij elkaar had. Dankzij een goed optreden van beide coureurs in de kwalificatie en een solide race konden deze plaatsen behouden worden. Jean Eric Vergne op plaats 8 en Daniel Ricciardo op plaats 9.
Paul Di Resta sluit zijn race af 1 plaats hoger dan waar hij was begonnen. Plaats 10 geeft hem het laatste puntje.

Stand
Voor de grote verliezer van deze Grand Prix kunnen we zowel Fernando Alonso als Lewis Hamilton aanwijzen. Alonso blijft dan wel aanvoerder in het klassement met 164 punten, 24 meer dan Sebastian Vettel. Maar Hamilton zakt terug naar de 5e plaats en wordt voorbij gestoken door Kimi Raikkonen, welke een zeer constante serie races neerzet, hij mag zeker als titel kandidaat bestempeld worden.

[nggallery id=96]Categorie