Overname Porsche door VAG op 1 augustus rond 2 minutes leestijd

Porsche logo
Na een periode van gesprekken die 3 jaar duurde, zal Porsche op 1 augustus volledig eigendom van VAG zijn. De overname volgt na opmerkelijke nieuwsberichten die in 2005 starte, toen Porsche bekend maakte de Volkswagen Group te willen overnemen. Maar nu betaalt VAG € 3,9 miljard voor de resterende 50,1% aan aandelen Porsche, nadat het in 2009 al 49,9% in handen kreeg.

Poker
Het overname gevecht van Porsche om een automaker die 60x meer auto’s produceert, was in oktober 2008 op een hoogtepunt, 42,6% van de aandelen met daarbij een optie op nog eens 31,5%. De gedurfde overname, geïnitieerd door toenmalig CEO Wendelin Wiedeking zorgde echter voor een stijgende koers van het aandeel, het automerk moest op 75% komen om mee te kunnen delen in de winst (€ 8 miljard). Echter zal het daar nooit van komen, door de financiële crisis kreeg Porsche geen leningen meer van de banken om de aandelen overname te kunnen financieren. Wiedeking weigerde vervolgens een andere koers en ging opzoek naar een externe investeerder in Qatar. Dat plan werd door het Duitse district Lower Saxony (20% eigenvaar van VAG) en bondskanselier Angela Merkel geblokkeerd, waarna Porsche in de armen van VAG viel.

Verslagen

De Nuance van Wiedeking

Het pokerspel van Wiedeking (en financieel topman Holger Harter) was uitgespeeld op 23 juli 2009. Een letterlijke middelvinger naar zijn voormalige werkgever was de € 50 miljoen vertrek premie (€ 72,6 miljoen salaris in 2007). De man die sinds 1983 bij Porsche in dienst was, liet het bedrijf achter met een schuld van € 14 miljard.

Toekomst
Het carrière pad van Wiedeking kent ook successen, na zijn aantreden als CEO in 1993 maakte hij Porsche tot meest winstgevende autobouwer ter wereld. De ‘profit-above-all’ mentaliteit van Wiedeking zal wel gaan veranderen, de focus komt te liggen op het continue versterken van het merk Porsche.Categorie(ën)