Carroll Shelby (89) overleden 1 minute leestijd

Carroll Shelby - Ford Shelby GR-1 Concept
Donderdagnacht is in Dallas (Texas) coureur, gelauwerd vormgever en innovator Carroll Shelby overleden op 89 jarige leeftijd. De autosport-legende verantwoordelijk voor de AC Cobra en diverse Ford creaties, was opgenomen in het Baylor ziekenhuis met een longontsteking. In 1991 werd de beroemde Texaan met Cowboy hoed opgenomen in de International Motorsports Hall of Fame voor zijn invloed in de auto industrie en racerij.

Geschiedenis
Carroll Shelby werd geboren op 11 januari 1923 te Leesburg (Texas), tijdens de tweede wereld oorlog was hij actief als vliegtuiginstructeur en testpiloot. Met het eindigen van de oorlog, richt hij zich op een carrière in de racerij bij Aston Martin en Maserati.
Vervolgens richt hij een racerijschool op, waarna hij samen met zijn vriendin de Shelby-American Company opricht, het bedrijf dat de bekende AC Cobra bouwt.

Resultaten
In de jaren ’60 beleeft het bedrijf zijn doorbraak, in samenwerking met Ford wordt de GT40 gebouwd waarmee successen werden geboekt tijdens onder andere de 24h van Le Mans. Diverse Mustangs worden door het bedrijf gebouwd, waaronder de recente Shelby GT500.

Verklaring
In een officiële verklaring van Ford verteld bestuurslid Edsel B. Ford II (achterkleinzoon van Henry Ford):

‘Vandaag hebben wij een legende uit de geschiedenis van Ford Motor Company verloren, en ik en mijn familie hebben een trouwe vriend verloren. Carroll Shelby is een van de meest bekende namen uit de wereld van autosport en sportauto’s en hij was succesvol in alles wat hij deed. Hij was een groot innovator en zijn legende zal voortleven binnen Ford.’


Categorie(ën)