EU werkt aan nieuwe auto regelgeving 1 minute leestijd

Mercedes-Benz SLR Sterling Moss
De Europese Commissie heeft geopperd om de administratieve procedures bij import, of tijdelijk gebruik van auto’s in het buitenland te verminderen. Elk land heeft eigen regelgeving op dit gebied, door de landen van de EU te laten samenwerken zou het papierwerk verminderen en de technische keuring overbodig worden. Door de nieuwe regelgeving en uitwisseling tussen landen, zou het registreren van een in een ander land gestolen voertuig bemoeilijkt worden. Van de 300 miljoen voertuigen in de EU, worden er jaarlijks 3,5 miljoen verhuisd naar een ander land.

Besparing
Een voorstel voor de nieuwe regelgeving is voorgelegd aan de ministers van verkeer en het Europees Parlement, het zou een besparing kunnen betekenen van tenminste € 1,5 miljard. De Europese hervorming die is voorgesteld door Antonio Tajani, omvat ook een EU-standaard van 6 maanden om een auto te registreren na verhuizing. Op dit moment verschilt deze periode per land.

Verhuur
Deze nieuwe regel is ook gunstig voor autoverhuurbedrijven, omdat de registratieformaliteiten wegvallen. Auto’s kunnen vrij worden verplaatst naar waar de vraag is, bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk tijdens de zomervakantie, in de Alpen voor de wintersport. Door de verbetering in efficiency, zullen de prijzen van huurauto’s gaan dalen, wat een impuls kan betekenen voor de toeristische-sector.Categorie