De dood of samenwerken 1 minute leestijd

Mazda Takeri Concept Autosalon Geneve 2012

Dit jaar presenteerde Mazda op de Autosalon een witte vloot van auto’s en de Takeri concept, wat de volgende Mazda 6 zal moeten worden. Mooie toekomst muziek, maar op dit moment zit het auto merk in zwaar weer. Over fiscaal jaar 2011 zal Mazda een verlies van ruim $ 1.2 miljard moeten slikken. Dit is het slechtste resultaat in 11 jaar voor het automerk, werknemers vrezen daarom voor hun baan. Volgens Mazda is in het huidige Automotive klimaat het adagium ‘Partner-up or die’ van toepassing.

Ford
Hulp uit Amerikaanse hoek kan het Japanse merk niet verwachten, Ford verlaagd onder nieuwe CEO Alan Mulally het belang in het Japanse merk van 33% naar slechts 4%. Het nieuws van Mazda komt in een periode dat veel merken al bij elkaar zijn gekomen voor samenwerking, waaronder GM met PSA (Peugeot & Citroen) en Daimler is een vergevorderd stadium met Nissan-Renault. Ook Toyota zoekt samenwerking, na een Amerikaans avontuur in de jaren ’80 is het op dit moment bezig met BMW en zelfs start-up Tesla.

Vereist
Emissie regels en de opkomende Elektrische Voertuigen (EV) zijn zelfs voor de grootste merken een bijzonder grote investering. Dit is iets dat merken graag met elkaar doen om de lusten en de lasten te delen. Mazda is daarom nu druk bezig om een partner te zoeken om technologie te delen. Iets waar ze haast mee moeten maken, de merken die nog geen partnership hebben, zijn al in gesprek voor toekomstige deals.Categorie(ën)